Winst Euronav onder de verwachtingen

De tankerrederij Euronav heeft in het tweede kwartaal van 2006 een nettowinst gehaald van 30,9 miljoen dollar. In dezelfde periode een jaar eerder werd een nettowinst van 35,2 miljoen dollar genoteerd.

(tijd) Het resultaat ligt onder de verwachtingen. Analisten hadden gemiddeld gerekend op 35,5 miljoen dollar voor het tweede kwartaal.

De omzet van Euronav, dat in december 2004 werd afgesplitst van de scheepvaartgroep CMB, kwam in het tweede kwartaal uit op 152,1 miljoen dollar tegen 137,2 miljoen dollar in dezelfde periode vorig jaar. Analisten hadden hier gemiddeld gerekend op 140 miljoen dollar.

De bedrijfskasstroom (ebitda) bedroeg in het tweede kwartaal 83,6 miljoen dollar tegen 87,9 miljoen dollar een jaar eerder. Analisten mikten hier op gemiddeld op 86,3 miljoen dollar.

Euronav wijst er in zijn persbericht op dat de halfjaarwinst het recordniveau van 124,4 miljoen dollar haalde. In het eerste halfjaar van 2005 werd een winst van 118,2 miljoen dollar genoteerd. Analisten gingen hier gemiddeld wel uit van een nettowinst van 129 miljoen dollar.

Euronav haalde met zijn schepen in eigendom over het het tweede kwartaal een gemiddeld bevrachtingstarief van 51.380 dollar per dag. Analisten waren de voorbije dagen nog optimistischer voor de tarieven over het tweede kwartaal.

Euronav wijst er wel op dat de dagopbrengst van zijn VLCC-schepen (very large crude carrier) in het tweede kwartaal aanzienlijk hoger lag dan voorspeld door de markt bij de aanvang van het kwartaal.

Het bedrijf is met haar banksyndicaat overeengekomen haar kredietfaciliteit te verhogen met 150 miljoen dollar te verhogen aan dezelfde voorwaarden als bij de lening van 1,6 miljard dollar die in april vorig jaar werd aangekondigd. De kost verbonden aan deze verhoging werd geboekt in het tweede kwartaal.

'Met een stijgende vraag in lijn met de seizoensverwachtingen in het derde en vierde kwartaal toe te schrijven aan extreme weersomstandigheden en een seizoensgebonden hogere vraag naar stookolie, blijven de vooruitzichten voor de rest van het jaar veelbelovend', meldt Euronav nog.

Euronav rapporteert zijn cijfers altijd in dollars, om de vergelijkbaarheid met sectorgenoten te vergemakkelijken.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud