Winst Quest for Growth 1ste kw. 2006 groter dan winst in 2005

(tijd-nieuwslijn) - De privak Quest for Growth boekte in het eerste kwartaal van 2006 een winst die groter was dan de winst die over het verkorte boekjaar 2005 werd gerealiseerd. 'Sommige jaren zijn meer geschikt om te oogsten dan om te zaaien, en misschien wordt 2006 wel een beetje zo'. Dat zegt gedelegeerd bestuurder Rene Avonts in een gesprek met Tijd-Nieuwslijn.

Het boekjaar 2005 duurde slechts 6 maanden. De privak realiseerde op die tijd 7,25 miljoen euro winst en keerde dat bedrag volledig uit aan de aandeelhouders. 'In het eerste kwartaal hebben we het uitbetaalde dividend al volledig gerecupereerd. De winst over de voorbije 3 maanden was dus groter dan vorig boekjaar', aldus Avonts. De intrinsieke waarde van de portefeuille van Quest bedroeg eind maart 11,27 euro per aandeel, tegen 10,91 euro eind 2005.

De prestatie in het eerste kwartaal is vooral gedreven door de genoteerde portefeuille. 'Maar ook onze tak niet-genoteerde deelnemingen droeg bij, onder meer door het aflopen van de lock-up naar aanleiding van de beursintroductie van ProStraken'. Dat Brits farmabedrijf trok midden juni vorig jaar naar de beurs. De lock-up geldde voor 9 maanden. Volgens de interne waarderingsregels noteert Quest for Growth deze aandelen in haar boeken met een discount ten opzichte van de beurskoers. Aanvankelijk bedraagt die 25 procent en deze discount wordt, vanaf het einde van de derde maand volgend op de IPO, telkens met 5 procent per maand verminderd. Het aflopen van de lock-up levert dus, bij een gelijkblijvende aandelenkoers, mechanisch een waardestijging van deze participatie op in de boeken van QfG.

Onder IFRS is het in rekening brengen van een discount voor genoteerde ondernemingen niet de regel. Is het dan wel verantwoord? 'Analisten kijken er los doorheen. Slechts 1 analist neemt deze discount in rekening bij zijn waardering. Een punt waar we wel over nadenken is de omvang. 25 procent voor 6 maanden is immens veel', reageert Avonts.

De gedelegeerd bestuurder verwacht voor heel 2006 een 'substantiele bijdrage van private equity tot het globale resultaat'. Deze week trekt het biotechbedrijf Omrix naar Nasdaq. Eerder verschenen in de media berichten dat het Belgische Metris later dit jaar zijn eerste stappen op Euronext Brussel zou zetten. De privak investeerde begin dit jaar 2 miljoen euro in de aanbieder van totaaloplossingen voor driedimensionele kwaliteitscontrole, die zo de belangrijkste niet-genoteerde deelneming werd van Quest for Growth. 'Sommige jaren zijn meer geschikt om te oogsten dan om te zaaien en misschien is 2006 wel een beetje zo.'

In tegenstelling tot de meeste durfkapitaalgroepen, maakte Quest nog nooit een participatie ten gelde in het kader van een overname. 'Een mogelijke verklaring is onze investeringstermijn van 3 jaar. Het is makkelijker een bedrijf te screenen op haar intentie om binnen 3 jaar naar de beurs te trekken, dan wel op de wens om binnen 3 jaar overgenomen te worden. Ik verwacht dat daar verandering in komt. We zien dat bedrijven meer en meer naar overnames toewerken, terwijl 7-8 jaar geleden iedereen droomde van een beursgang en een overname enkel zagen als een noodoplossing.'

NB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud