Zaakvoerder Van Praag-winkelketen verdacht van fraude

(belga) - Dirk Van Praag, zaakvoerder van de voormalige elektroketen Hugo Van Praag, en een medewerker van bedrijfsrevisorenkantoor Ernst & Young zitten sinds maandag in de cel op verdenking van fiscale valsheid en valsheid in geschrifte. Dat heeft Dominique Reyniers van het parket van Antwerpen dinsdag gemeld.

De twee werden opgepakt nadat de gerechtelijke politie van Antwerpen maandag een aantal huiszoekingen had uitgevoerd bij Van Praag en Ernst & Young. Die kaderden in een gerechtelijk onderzoek dat sinds 4 juni 2004 loopt naar onregelmatigheden bij de overname in 2000 van de winkels Van Praag door de Britse keten Kingfisher die al eigenaar was van Vanden Borre.

Uit informatie van de fiscus was gebleken dat bij die overname een illegale kasgeldvennootschap was opgericht. Dat is een vennootschap die haar volledige actief te gelde maakt en belasting moet betalen op de daarbij gerealiseerde meerwaarde. Volgens het parket van Antwerpen werd in dit dossier die belasting ontdoken, voor een bedrag van 420 miljoen oude Belgische frank (10,41 miljoen euro).

Het gerechtelijk onderzoek spitste zich toe op de rol van Dirk Van Praag (50), de voormalige zaakvoerder van de elektroketen en een aantal van zijn adviseurs en consultants. Meer specifiek kwam daarbij een 52-jarige medewerker van Ernst & Young uit Brasschaat in het vizier. "Hij was de consultant die destijds de overname begeleidde en was ook de revisor van het bedrijf van Van Praag", aldus parketwoordvoerster Reyniers. Ze werden maandag verhoord en daarna aangehouden door de onderzoeksrechter. Over de rol van de andere adviseurs en consultants wil het parket voorlopig niets kwijt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud