'Zaventem-project gekelderd door gebrek aan politieke steun'

(belga) - Het uitbreidingsproject dat koerierbedrijf DHL voorzag in Zaventem is gekelderd door een gebrek aan politieke steun. Dat verklaarde de DHL-top donderdagochtend op een persconferentie in Evere. 'Er is hier een grote kans gemist', verklaarde Peter Kruse, gedelegeerd bestuurder van DHL Europe. In het slechtste scenario verdwijnen bij DHL in Zaventem vanaf 2008 1.700 banen. Dat zijn er 200 meer dan het getal dat de bonden naar voren hadden geschoven.

'Wij hadden het plan om van Zaventem onze meest geavanceerde hub te maken,' verklaarde Kruse. 'Dat project zou 1.400 directe banen hebben opgeleverd. Maar momenteel moeten wij aanvaarden dat er geen politieke steun is voor ons uitbreidingsproject. Wij betreuren dat er vanuit de Belgische regeringen geen voorstel is gekomen dat onze groei in Zaventem mogelijk zou maken'.

DHL schuift de schuld voor het debacle dus bijna volledig in de schoenen van de Belgische regeringen. Die zouden aan het bedrijf 'onmogelijke eisen' hebben opgelegd. Zo werd opnieuw verwezen naar de discussie omtrent de MD11-toestellen en de 'onhaalbare normen' die de regering het bedrijf wilde opleggen inzake de maximale geluidsoverlast per vliegtuig.

De komende vier jaar zal op Zaventem de huidige activiteit bewaard blijven, maar vanaf 2008 blijft Zaventem een regionaal verdeelcentrum en zal worden ingekrimpt. In de praktijk zullen in het slechtse geval 1.700 directe banen verloren gaan. Het zou gaan om maximum 1.350 banen bij DHL Aviation en maximum 335 bij EAT (European Air Transport) de luchtvaartmaatschappij van DHL.

Nu Zaventem geschrapt lijkt als mogelijke uitbreidingssite voor een Europees verdeelcentrum, blijft voor DHL de keuze nog open tussen het Franse Vatry en het Duitse Leipzig. De definitieve beslissing van de DHL-top valt in de komende twee à drie weken, luidt het. 'De keuze tussen Vatry en Leipzig ligt nog volledig open. Het wordt een heel moeilijke keuze', aldus Kruse nog.

De DHL-directie zal in de komende dagen rond de tafel zitten met de vakbonden van het koerierbedrijf om over de precieze modaliteiten van de geplande herstructureringen te onderhandelen.

22215387

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud