Zetes tussen 18 en 25 euro naar de beurs

(tijd-nieuwslijn) - De technologiegroep Zetes trekt op 22 november naar de beurs van Brussel met een prijsvork tussen 18 en 25 euro. Zetes haalt bij de beursgang 30 miljoen euro vers geld op. De holding Cobepa verkoopt 30 procent van zijn belang in Zetes, zegt Pierre Lambert, financieel directeur van Zetes.

Foto: Zetes is vooral bekend als de producent van de SIS-kaarten en de elektronische identiteitskaarten.

Met de prijsvork wordt de beursgang gewaardeerd op 54,8 tot 64,4 miljoen euro en het bedrijf op 87,55 tot 121,6 miljoen euro.

De aanbodperiode loopt van 8 tot 18 november. 10% is voorbehouden voor Belgische particuliere beleggers. Deze tranche kan verhoogd of verlaagd worden, afhankelijk van de vraag vanuit particuliere hoek. De definitieve prijs waartegen het bedrijf geïntroduceerd wordt op Euronext Brussel, wordt op 22 november bekendgemaakt, de dag van de beursgang. De begeleidende beurshuizen Fortis Bank en KBC Securities verwachten dat de introductieprijs uitkomt aan de bovenkant van de voorgestelde prijsvork.

De hoofdaandeelhouders van Zetes zijn momenteel Zephir (47,9%) en Cobepa (26,8%). Bestuurder Franky Carbonez bezit rechtstreeks 6,6% en onrechtstreeks, via Inducam, 5,7%. Andere aandeelhouders zijn Sapec (5,7%) en KBC Private Equity (5,2%). Zephir is de vennootschap van Zetes-topman en -oprichter Alain Wirtz en voorzitter Jean-Francois Jacques.

Voor de beursgang oefenen Cobepa, Sapec, E-Capital, KBC PE en Dexia warrants Zetes uit, om op die manier een achtergestelde lening ter waarde van 14 miljoen euro aan Zetes om te zetten in kapitaal. Deze achtergestelde lening en warrants werden uitgegeven in 2001 en toen al was bepaald dat zij bij een beursgang zouden worden uitgeoefend.

De bestaande aandeelhouders verkopen, inclusief de overtoewijzingsoptie van 15%, voor maximum 34,45 miljoen euro aandelen. Sapec (5,7%), E-Capital (2,9%) en Dexia (1%) verkopen hun volledig belang. Franky Carbonez verkoopt enkel zijn rechtstreeks belang. KBC PE behoudt 3,28%. Cobepa vermindert het belang tot 16% en Zephir tot 27,27%. 'Dat doen wij enkel om een lening die Zephir is aangegaan in het verleden om het kapitaal van Zetes te versterken, terug te betalen', legt gedelegeerd bestuurder Alain Wirtz uit. De free float bedraagt 49,02%.

Na de beursgang kan het personeel van Zetes inschrijven op voor maximaal 1,5 miljoen euro nieuwe aandelen tegen een korting van 16,66% op de introductieprijs. Voorwaarde is dat de aandelen twee jaar worden aangehouden.

De netto opbrengst van de beursgang, 27,6 miljoen, wil Zetes gebruiken om zijn groei te financieren en om de financiële structuur te versterken. Sinds 2001 groeide het bedrijf louter organisch, maar nu kijkt de groep opnieuw naar selectieve overnames. Dat vooral in de tak goederenidentificatie, maar mogelijk ook in de tak personenherkenning. 'Ik verwacht een overname aan te kondigen in het vierde kwartaal van dit jaar of het eerste kwartaal van 2006', aldus topman Wirtz.

Zetes boekte in de eerste helft van 2005 een omzet van 60,4 miljoen en een nettowinst van 1,24 miljoen. De operationele winst bedroeg 3,59 miljoen. Voor het hele jaar 2005 rekent Zetes op een omzetgroei van 50 tot 55% tegenover 2004. Toen bedroeg de omzet 100,8 miljoen, maar daarvan was 13,2 miljoen afkomstig van de afdeling Distribution die Zetes in april dit jaar verkocht. De ebitda over 2005 ziet Zetes ongeveer 2,5 keer deze van 2004, 5,8 miljoen. Zetes mikt dit jaar op een nettowinst van 4 tot 6 miljoen. De groep is van plan om 30% van deze nettowinst uit te keren aan de aandeelhouders.

Zetes bestaat uit twee afdelingen: goederenidentificatie en personenauthentificatie. De eerste zorgde in 2004 voor 78% van de omzet en over de eerste helft van 2005 voor 72%. Voor 2005 ziet de groep een omzetgroei in deze tak van 12% tot 15%. De ebitda zal er 15% tot 23% groeien van 7,5 miljoen in 2004 en voor de marge mikt het bedrijf op 10%. In de tak personenherkenning, onder meer verantwoordelijk voor de SIS-kaarten en de elektronische identiteitskaart, zal de omzet 4 tot 4,5 keer hoger zijn dan vorig jaar. Dat komt doordat de groep in het tweede kwartaal een contract met de VN binnenhaalde voor de elektronische registratie van kiezers in Congo. Voor de ebitda mikt Zetes op 8 miljoen.

Voor 2006 houden Dexia Securities en Petercam rekening met een daling van de omzet en de nettowinst, onder meer door het belang van het contract voor Congo dit jaar. 'Wij gaan niet uit van een daling', reageert Wiltz. Al acht landen hebben zich geregistreerd bij de VN voor gelijkaardige projecten in de komende twee jaar. Concreet werkt de groep aan een voorstel voor zo'n contract in Mali.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud