Zusterbedrijf voor tv-ondernemingen Alfacam en Euro1080

(tijd) - Het tv-dienstenbedrijf Alfacam uit Lint en Euro1080, het eerste televisiestation in Europa dat uitzendt in hogedefinitiekwaliteit, krijgen een zusterbedrijf. De nieuwe onderneming wordt Eurolinx gedoopt en zal zich toeleggen op straalverbindingen over grotere afstand voor hogedefinitietelevisie (HDTV). De GIMV zit in het kapitaal van zowel Alfacam als Euro1080, schrijft De Tijd.

De ondernemingen worden gecontroleerd door Gabriel Fehervari, de man die ruim 20 jaar geleden Alfacam oprichtte. Fehervari en zijn echtgenote hebben ongeveer driekwart van Alfacam en Euro1080 in handen. De GIMV is de belangrijkste andere aandeelhouder. Enkel bij Alfacam is er nog een derde partij. Het gaat om de Duitse tv-groep EM.TV, die via haar filiaal Plaza Media 5 procent bezit.

Alfacam levert wereldwijd tv-diensten aan omroepen en productiehuizen. Daarvoor zet het bedrijf onder meer een vloot van vrachtwagens met opnameapparatuur in. Alfacam bouwde zich een stevige reputatie op, vooral op het vlak van HDTV. Dat is een televisiestandaard met een beeldkwaliteit die tot vijfmaal scherper is dan die van een dvd. HDTV is al goed ingeburgerd in Azië en de VS, maar staat in Europa om zo te zeggen nog nergens.

Dat zal veranderen met de komst van nieuwe decoders, die werken met de MPEG4-compressietechnologie, en onder invloed van grote sportevenementen zoals het WK Voetbal deze zomer in Duitsland. Alfacam zal een belangrijke rol spelen bij dat WK. Dat is dezer dagen ook al het geval op de Olympische Winterspelen in Turijn. 'Op zijn minst drie kwart van de beelden in Turijn wordt opgenomen door Alfacam. Dat gebeurt volledig in HD-kwaliteit', zegt woordvoerder Yves Panneels.

Om HDTV te promoten, richtte Fehervari enkele jaren geleden Euro1080 op, het eerste en nog steeds enige tv-station in Europa dat in HDTV uitzendt. De beelden zijn in heel Europa te ontvangen via de satelliet of, op een beperkt aantal plaatsen, via de kabel. Daar is wel een speciaal tv-toestel voor nodig en een aangepaste decoder met een abonneekaart. Volgens Panneels verdeelde Euro1080 intussen 200.000 dergelijke kaarten. Het bereik zal nog toenemen door de onderhandelingen met kabelbedrijven, onder meer in België. Euro1080 verwierf voor vijf landen, waaronder België, de HDTV-rechten voor Turijn.

Eurolinx komt nu bij de groep. Het bedrijf zal voor de zusterondernemingen of andere partijen HDTV-signalen doorstralen over een grotere afstand. Dat is vaak nodig bij sportwedstrijden. 'Een typisch voorbeeld is het doorstralen van beelden die bij een wielerwedstrijd worden gemaakt vanuit een helikopter', zegt Panneels.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud