Zwak debuut voorspelt vaak zwak eerste jaar

(tijd) - De koersdaling op de eerste beursdag voorspelt weinig goeds voor de beurscarrière van Telenet in het komende jaar. De voorbije tien jaar zagen naast Telenet nog 13 bedrijven hun beurskoers op de eerste beursdag meteen dalen. In twee op de drie gevallen presteerde het aandeel het daaropvolgende jaar ook slechter dan de Bel20.

Beleggers stuurden Telenet gisteren op de eerste beursdag naar 19,10 euro, 9,1 procent onder de intekenprijs van 21 euro. Het is van juni 1999 geleden dat een aandeel bij het beursdebuut nog zo spectaculair onderuit ging, even abstractie gemaakt van Cumerio. De metalengroep splitste eind april zijn koperafdeling af. Cumerio sloot de eerste beursdag af op 10,49, één cent onder de referentiekoers van 10,50 euro.

De laatste echte beursintroductie die de mist inging, was Pinguin. De West-Vlaamse diepvriesgroentespecialist tuimelde op 25 juni 1999, bij het debuut op de fixingmarkt van Euronext Brussel, prompt 11,5 procent. Diezelfde maand kenden ook de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert, de brouwer Duvel-Moortgat en de cateringgroep Carestel een ontnuchterende start op het Brusselse koersenbord.

Pinguin, Agfa, Duvel en Carestel behoorden tot de laatste lichting van de lange reeks Brusselse beursintroducties in de tweede helft van de jaren negentig. Ze hadden de pech vrij duur naar de beurs te komen, op een ogenblik dat de beleggersgekte op de Brusselse beurs over zijn hoogtepunt heen was. De Bel20 piekte op 6 januari 1999 en zette vervolgens een neergang in die vier jaar zou duren.

Behalve Telenet sloten de voorbije tien jaar nog dertien bedrijven hun eerste beursdag met verlies af. Het meest extreme geval was Fardem Belgium, later omgedoopt tot Fardis. De foliënproducent uit Beerse verloor bij de beursintroducties op Euro.NM Brussel, het toenmalige groeimarktsegment van de Brusselse beurs, meteen een vijfde van zijn beurswaarde. Die rampzalige start bleek een voorafspiegeling van de latere beurscarrière. Het bedrijf, dat onder een steeds zwaardere schuldenlast kreunde, vroeg eind 2002 het gerechtelijk akkoord aan.

Nochtans was Fardis een van de weinige bedrijven die zich tijdens het eerste beursjaar na de moeilijke start wist te herpakken. Tijdens de 12 maanden na de beursgang presteerde het aandeel Fardis 35 procentpunt beter dan de Bel20. Slechts drie andere zwakke beursdebutanten konden hun aandeelhouders toch nog een relatief geslaagd eerste beursjaar aanbieden. Het spectaculairst was IBt. Het Waals-Brabantse medische bedrijf zag zijn beurskoers in het jaar na de IPO ruim verzesvoudigden, ook al boekte IBt over die periode nog geen euro omzet. Agfa-Gevaert noteerde een jaar na de beursgang zo goed als onveranderd, terwijl de Bel20 7 procent moest inleveren.

Meestal volgde op een zwak beursdebuut echter ook een zwak beursjaar. Dat was bij 9 op 13, dus ongeveer twee op drie, het geval. Carestel zag zijn beurskoers ruim halveren, terwijl de Bel20 over dezelfde periode slechts 8 procent inleverde. Het meest extreme geval was Synergia. De industriële holding dook 30 procent lager, terwijl de Bel20 over dezelfde periode 43 procent hoger koerste. De koers van Accentis, dat uit de resten van Synergia ontstond, schommelt nu rond 1 euro.

Van de 13 bedrijven noteren alleen IBt, rekening houdend met de aandelensplitsing in tien, Melexis en Artwork Systems, omgerekend in euro, op dit ogenblik boven hun intekenprijs. Naast Fardis eindigde ook bij City Bird en Link Software een weinig glorieuze beurscarrière in een bankroet. Maar ook kerngezonde bedrijven kunnen een moelijk beursdebuut lang met zich meesleuren. Het aandeel Duvel Moortgat is na sterke halfjaarcijfers de voorbije drie weken 25 procent gestegen, maar toch noteert de brouwer nog altijd 7 procent onder de intekenprijs van juni 1999.

23984097

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud