Zware brand Olen: schade loopt in de miljoenen

Dinsdagavond heeft een hevig woedende brand de modelbouwgroothandel Protech aan de Geelseweg, op de scheiding tussen Herentals en Olen, volledig in de as gelegd. Even dreigde ontploffingsgevaar en werd fase 1 van het rampenplan afgekondigd.

(belga) Door de hevige rookontwikkeling werd eveneens een twintigtal woningen op het aangrenzende grondgebied van Geel geëvacueerd. De brandweerkorpsen van Herentals, Geel en Westerlo waren niet tegen de vuurzee opgewassen en lieten het ganse bedrijf gecontroleerd uitbranden. Over de oorzaak van de brand tasten de hulpdiensten nog in het duister.

De schade loopt volgens zaakvoerder Patrick Engelen op tot 4 miljoen euro. Het vuur brak uit omstreeks 22 uur, achteraan in het magazijn. De vlammen waren meteen zeer hevig en verspreidden zich razendsnel naar het bureaugedeelte aan de voorkant. In de fabriek bevond zich een tank met ethanol waardoor ontploffingsgevaar bestond. Bovendien was er zeer hevige en mogelijk giftige rookontwikkeling.

Een honderdtal mensen werd overgebracht naar de brandweerkazerne van Geel. Na metingen bleek de rook irriterend, maar niet giftig. Omstreeks 00.30 waren de vlammen grotendeels onder controle. Het rampenplan werd rond 01.30 afgeblazen. De geëvacueerde bewoners mochten dan ook naar huis. Heel de nacht en mogelijk ook woensdag zal worden nageblust.

De civiele bescherming en een privé-bedrijf worden daarvoor ingezet. Naast het brandende bedrijf bevindt zich een site van het chemiebedrijf Janssen Pharmaceutica Biotec. De bedrijfsbrandweer stak een handje toe en ook de schuimtankwagen van een Janssen-afdeling in Geel rukte uit. Volgens Olens burgemeester Marc Bellens heerste er op geen enkel moment acuut gevaar voor de omliggende bedrijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud