'Aandeelhouders Suez dreigen fusie met GdF te blokkeren'

Verscheidene aandeelhouders van de Franse nutsgroep Suez hebben zich verenigd en dreigen de geplande fusie met de gasmaatschappij Gaz de France de rug toe te keren. Dat schrijft The Wall Street Journal op zijn website, zonder te vermelden waar het die informatie verkregen heeft. Morgen houdt Suez een vergadering over de fusie.

(tijd) De voorbije weken hebben verschillende institutionele investeerders die samen ongeveer 15 procent van de aandelen van Suez in handen hebben, brieven gestuurd naar de directie om te protesteren over de voorwaarden van de fusie. E e n van de tegenstanders van de fusie onder de huidige voorwaarden is Eric Knight van de vermogensbeheerder Knight Vinke. Hij noemt de voorwaarden voor de fusie in een brief aan de directie en het Franse ministerie van financien 'onacceptabel'. Knight krijgt steun van enkele Europese financiele instellingen en pensioenfondsen.

Onder de huidige voorwaarden van de fusie wordt een aandeel Suez gewisseld voor een aandeel Gaz de France. De aandeelhouders Suez krijgen daarbovenop e e n euro speciaal dividend uitgekeerd om de grotere waarde van Suez te compenseren.

Enkele aandeelhouders vinden dit niet voldoende. Volgens de Franse krant La Tribune wil de Waalse financier Albert Frere een speciaal dividend van vier euro voor zijn steun aan het project. Anderen willen zelfs negen euro speciaal dividend omdat ze ontevreden zijn met het belang van 34 procent van de Franse overheid in het fusiebedrijf. Beleggers en analisten rekenen erop dat Suez het aandeel zal verhogen naar drie euro per aandeel.

Gisteren gooide de Franse minister van Financien Thierry Breton nog wat olie op het vuur door de beleggers te waarschuwen zich niet 'te gulzig' op te stellen. Anders zou de Franse overheid de fusie alsnog zelf verijdelen. 'Het is niet omdat de Franse overheid aandeelhouder is dat er veel meer dan gelijkwaardigheid kan worden geeist', zei Breton.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud