Advertentie

Aardgasopslagproject Fluxys-Gazprom in Poederlee operationeel in 2012

De Belgische aardgastransporteur Fluxys en de Russische groep Gazprom verwachten dat hun gezamenlijke project van ondergrondse aardgasopslag in Poederlee in 2012 operationeel zal zijn. Dat heeft een verantwoordelijke van Fluxys dinsdag in Moskou gezegd, zo meldt het persagentschap AFP op gezag van Interfax-Ani.

(belga) De opslag zal een capaciteit hebben van 300 miljoen kubieke meter gas, aldus de adjunct-directeur generaal van Fluxys, Pascal de Buck. De opslagplaats zal voor driekwart in handen zijn van Gazprom en voor een kwart van Fluxys. De Belgische onderneming zal wel instaan voor het beheer. De prijs van het project werd niet bekendgemaakt.

Volgens Fluxys wordt dit jaar met de haalbaarheidsstudie van de aardgasopslag gestart. "In 2007 beginnen we met het in kaart brengen van de geologische structuur van de ondergrond. Daarna volgen boringen", luidt het. "De opslagcapaciteit is een werkhypothese." In theorie kan het dus nog dat het project uiteindelijk niet haalbaar blijkt, "maar we zijn optimistisch".

Fluxys tekende in juni 2006 een "memorandum of agreement" om tezamen de mogelijkheden te onderzoeken voor de ontwikkeling van deze ondergrondse aardgasopslag. Het project werd vorige week in Moskou ook besproken door de Russische president Vladimir Poetin en de Belgische premier Guy Verhofstadt. Poetin noemde het project toen "niet alleen belangrijk voor beide landen, maar voor heel Europa, omdat het zal toelaten gas uit te voeren naar de andere Europese landen, inclusief het Verenigd Koninkrijk".

Foto Fluxys

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud