Acht raadgevers adviseren regering over kerncentrales

©Photo News

Acht binnen- en buitenlandse deskundigen gaan de regering adviseren over de energietoekomst van ons land. Het rapport dat dit GEMIX-comité zal samenstellen is cruciaal in de beslissing over al dan niet langer openhouden van de kerncentrales.

(tijd) - De groep van 8 deskundigen krijgt officieel de taak mee om de ideale energiemix (GEMIX) te bestuderen. De studie zal echter vooral dienen om het al dan niet langer open houden van de kerncentrale te verantwoorden.

Minister van Energie Paul Magnette (PS) vindt dat een nieuwe studie nodig is omdat de conclusies van eerdere studies elkaar tegenspraken. De meest besproken studie was die van de Commissie Energie 2030 onder leiding van de Leuvense prof William D’haeseleer op vraag van ex-Energieminister Marc Verwilghen (OPen VLD). Daarnaast maakte het Federaal Planbureau een klimaatstudie op vraag van de voormalige minister van Milieu Bruno Tobback (sp.a) en een studie over de energievooruitzichten tot 2050.

De acht deskundigen die vrijdag door de regering werden aangesteld zal bestaande studies beoordelen en samenvatten. Daarbij moet rekening gehouden worden met de bevoorradingszekerheid, de competitiviteit van de economie en duurzame ontwikkeling. Opmerkelijk is dat heel wat van de leden zelf meewerkten aan studies die ze nu zullen moeten onderzoeken.

GEMIX bestaat uit vier Belgische deskundigen en een groep van ‘vier internationale deskundigen’ uit de academische wereld. Opmerkelijk is dat er ook één Belg als 'internationale deskundige' wordt aangeduid.

Belgische deskundigen

  • Ingenieur Dominique Woitrin kent de Belgsiche energiesector goed en was eerder actief bij Tractebel en Elia. Sinds vorig jaar is Woitrin directeur bij de federale energieregulator CREG. Hij is er de drijvende kracht achter een CREG-studie over het tekort aan productiecapaciteit in België.
  • Marie-Pierre Fauconnier leidt de federale administratie energie en is tevens voorzitster van de Brusselse energieregulator. Haar dienst, algemene directie Energie is bezig met een prospectieve studie. Fauconnier was eerder actief bij Elia en kreeg na haar doortocht op het kabinet van Laurette Onkelinx (PS) een PS-stempel.
  • Danielle Devogelaer werkte als energie-expert van het Federaal Planbureau mee aan tal van studies, onder andere aan de studie over de energievooruitzichten tot 2030.
  • Luc Dufresne is onderdirecteur van de Nationale Bank verantwoordelijk voor de krediet- en balanscentrale. Hij kent de energieproblematiek goed en maakte studies over de aardgasbevoorrading in België. Dufresne zat ook in de Commissie-D’Haeseleer en wordt voorzitter van de GEMIX-groep.

Internationale deskundigen

  • De Belgische professor Jacques De Ruyck (VUB) zat in de Commissie-D’haeseleer en heeft een neutraal profiel. De laatste jaren publiceerde de elektromechanisch ingenieur veel over biomassa als energiegrondstof en biobrandstoffen.
  • De Fransman Jacques Percebois geldt als een onafhankelijke professor in energie-economie aan de universiteit van Montpellier.
  • De Italiaanse nucleaire ingenieur Luigi De Paoli is professor aan de Bocconi Universiteit en had bestuursmandaten bij vele Italiaanse energiebedrijven als oliegroep ENI (de overnamer van Distrigas), hoogspanningsnetbeheerder Terna en Sogin, een filiaal van elektriciteitsbedrijf Enel betrokken bij de ontmanteling van de Italiaanse kerncentrales. Pikant detail: de Italiaan was jarenlang wetenschappelijk adviseur van Gaz de France, nu GDF Suez. Bij GDf Suez kon men niet zeggen of De Paolimomenteel nog raadgever is.
  • Wolfgang Eichhammer is onderzoeker aan het Duitse Fraunhofer instituut dat als groen-links wordt bestempeld. Hij maakte onder andere studies over energie-efficiëntie voor Ecolo-minister Olivier Deleuze.

Het resultaat van de studie zal pas na de regionale verkiezingen in juni volgend jaar klaar zijn. Over het budget van het deskundigencomité is nog niets bekend.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud