'Argumentatie Electrabel houdt geen steek'

Minister van Energie Paul Magnette (PS) vindt dat de argumentatie van Electrabel in het dossier rond de gratis verkregen CO2-uitstootrechten, waarbij de elektriciteitsproducent zegt zijn prijzen te bepalen op basis van de markt, geen steek houdt.

Foto Belga: Paul Magnette. 

(belga) - Voor de grote verbruikers geldt er immers een feitelijk monopolie, stelt de woordvoerder van de minister maandag.
Volgens een studie van de CREG, de federale instelling die toezicht moet houden op de elektriciteits- en gasmarkt in ons land, blijkt dat Electrabel tussen 2005 en 2007 een miljard euro factureerde aan bedrijven voor CO2-uitstootrechten, die het bedrijf zelf gratis toegewezen hadden gekregen.

De PS-minister vindt dat niet kunnen. "Je kan geen dingen verkopen die gratis zijn verkregen", luidt zijn redenering. Hij wil dan ook dat Electrabel en de grote klanten tot een vergelijk komen om het geld naar hen te laten terugvloeien.

Hoe een en ander moet gebeuren, laat Magnette in het midden. Het meest duurzame is voor hem dat beide partijen zelf tot een vergelijk komen. Mocht dat niet lukken, dan wil Magnette dat de regering optreedt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud