Advertentie

Belgische elektriciteit en gas te duur

©EPA

In vergelijking met de rest van Europa blijven de Belgische gezinnen heel veel betalen voor hun gas en elektriciteit. In slechts twee landen liggen de energieprijzen nog hoger: Ierland en Cyprus. Uit een rapport van de Europese Commissie blijkt dat het nog steeds niet opschiet met de liberalisering in ons land. De monopolies blijven overeind. Het aantal aanbieders van gas en elektriciteit is zeer beperkt en die weinige aanbieders hebben nagenoeg de volledige markt in handen. In 2008 zijn de Belgische energieprijzen nog maar eens flink gestegen.

Monopolies

België is in dit soort rapporten traditioneel een slechte leerling. De liberalisering is in ons land nog niet ver gevorderd, de oude monopolistische situaties blijven bestaan. Het aantal aanbieders van gas of elektriciteit is zeer beperkt en ze hebben zo goed als de volledige markt in handen.

Die marktstructuur wordt vertaald in de prijzen. Gezinnen en bedrijven betalen hoge prijzen voor zowel gas als elektriciteit, en die prijzen zijn bovendien sterk gestegen in 2008. De Commissie merkt wel op dat wanneer rekening wordt gehouden met de koopkracht de Belgische energie al iets minder duur is.

De Commissie stelt dat er overal in Europa een probleem blijft met de 'marktconcentratie', het aantal concurrerende leveranciers. De situatie op de kleinhandelsmarkt verbetert wel. Klanten veranderen sneller van leverancier. De Commissie keert zich in het rapport tegen gereguleerde prijzen. Dat zijn oplossingen op korte termijn, die de structurele veranderingen verhinderen.

DA/DDW

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud