BP ziet winst 29 procent dalen in derde kwartaal

BP, het op een na grootste olieconcern van Europa, heeft in het derde kwartaal van 2007 een nettowinst geboekt van 4,41 miljard dollar, een daling van 29 procent ten opzichte van 6,23 miljard dollar een jaar eerder.

(betten) - Dat heeft de Britse oliemaatschappij dinsdag bekendgemaakt.

De daling is het gevolg van lagere winsten bij raffinage en lagere gasprijzen. De raffinagemarge daalde met 5,2% en de gasprijzen met 6,4%. Bestuursvoorzitter Tony Hayward had al gewaarschuwd voor een 'vreselijk' derde kwartaal.

De winst op basis van geschatte actuele kosten daalde met 45%, van USD 6,975 miljard tot USD 3,867 miljard. De resultaten over het derde kwartaal zijn inclusief een netto niet-operationeel verlies van USD 346 miljoen, vergeleken met een niet-operationele winst van USD 1.225 miljoen in het derde kwartaal van 2006.

De door Bloomberg geraadpleegde analisten hadden gerekend op een winst op basis van geschatte actuele kosten en exclusief eenmalige items van USD 3,98 miljard, tegenover USD 4,5 miljard een jaar geleden.

Bij Exploratie en Productie daalde de winst op basis van geschatte actuele kosten voor rente en belasting in het afgelopen kwartaal met 36%, van USD 9,93 miljard naar USD 6,34 miljard. Bij Refining and Marketing daalde de winst van USD 1,5 miljard tot USD 376 miljoen en bij Gas, Energie en Renewables was sprake van een verlies van USD 57 miljoen, tegen een winst van USD 152 miljoen een jaar eerder.

In het afgelopen kwartaal bedroegen de kapitaaluitgaven USD 4,6 miljard. In het afgelopen kwartaal kocht BP 128 miljoen eigen aandelen in voor USD 1,5 miljard.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud