Consolidatiegeruchten duwen Suez naar record (update)

Omstreeks 14 uur noteert de Franse nutsgroep Suez op Euronext Brussel 2,2 procent hoger op 40,42 euro, een record. Consolidatiegeruchten in de energiesector vuren de Europese energiewaarden aan.

(tijd) Maandag maakte de Duitse energiegroep E.ON bekend dat het haar bod op de Spaanse elektriciteitsmaatschappij Endesa laat vallen, ten voordele van de Italiaanse energiegroep Enel en de Spaanse bouwgroep Acciona. In ruil verkrijgt E.ON 10 miljard dollar aan activa van Endesa. Beleggers en waarnemers speculeren nu wie het volgende doelwit van E.ON zal worden. E.ON stijgt rond 14 uur 2,8 procent tot 109,34 euro.

Suez werkt momenteel al 13 maanden aan een door de Franse overheid gesteunde fusie met de gasmaatschappij Gaz de France (GdF). Die fusieplannen verschenen op het voorplan toen het Italiaanse Enel vorig jaar een poging ondernam om Suez over te nemen. Door een beslissing van de Franse rechtbank van november 2006 kan er maar groen licht komen voor een fusie tussen Suez en GdF na de Franse presidentsverkiezingen. De twijfel over het welslagen van het hele project is sindsdien enkel toegenomen.

De drie belangrijkste presidentskandidaten lieten al verstaan dat een fusie tussen de twee energiegroep misschien niet de beste oplossing is voor GdF. De rechtse kandidaat Nicolas Sarkozy, die leidt in de peilingen, herhaalde maandag dat hij ook alternatieven ziet voor de fusie. 'Ik ben voorstander van een overeenkomst met de Algerijnen', zei hij aan de media. Hij ziet GdF samensmelten met de Algerijnse gasproducent Sonatrach. Die maatschappij is samen met het Russische Gazprom leverancier van GdF.

Het vorige slotrecord dateert van 12 janauari 2007, toen Suez op 40,22 euro afsloot.

Maarten Gommeren

(foto: bloomberg)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud