Delta geeft Indaver alle kansen

Peter Boerma (Delta) en Ronny Ansoms (Indaver) ©-

Het Vlaamse milieubedrijf Indaver krijgt onder de vleugels van het Zeeuwse energieoncern Delta alle kans om door te groeien tot de top van de Europese milieusector. Delta stemde zopas in met de overname van het Duitse milieubedrijf SAV en keurde ook de bouw van een verbrandingsoven in Meath in Ierland, een project van 130 miljoen euro. Door die overname wordt milieu ook de belangrijkste divisie van Delta na elektriciteit.

‘De overname van Indaver voor 60 prcoent nu twee jaar geleden, leidt nog bijna dagelijks tot synergie inzake dienstverlening bij industriële bedrijven’, zegt Peter Boerma, gedelegeerd bestuurder van Delta. Het Zeeuwse bedrijf bezat voordien al een eigen milieutak, vooral gericht op huishoudelijk afval en industriële reiniging in Zeeland en Zuid Holland. Wordt het eigen milieubedrijf gevoegd bij Indaver, zit Delta pro forma of inclusief SAV dit jaar al aan 0,5 miljard euro omzet in milieu.

Met SAV uit Hamburg en Frankfurt hijst Indaver zich meteen aan de Europese top inzake verwerking van industrieel afval met een marktaandeel van 13 procent. Enkel het Franse Veolia Environnement is in Europa met 27 procent marktaandeel voorlopig ongenaakbaar, aldus Ronny Ansoms, algemeen directeur van Indaver. ‘Door nu ook in Duitsland actief te zijn kunnen we de grote klanten een veel bredere dienstverlening aanbieden. Binnen de Benelux zorgt de samenwerking met de milieupoot van Delta voor extra orders’, aldus Ansoms.

De deal met SAV was op amper enkele maanden volledig rond, omdat we dezelfde filosofie nastreefden, zegt Ansoms. Indaver nam het infrastructuurfonds NIBC onder de arm dat 49 procent van SAV heeft genomen. Dit laat toe dat Indaver nu nog middelen vrij heeft om op andere opportuniteiten in de markt in te gaan. Kleinere overnames zijn niet uitgesloten. ‘Het feit dat NIBC mee wil opstappen in dit verhaal, bewijst voor ons dat het een goede deal is’, zegt Boerma.

De milieuafdeling van Delta was vorig jaar goed voor ruim meer dan 100 miljoen euro omzet. Indaver zal pro forma of inclusief SAV, dit jaar 400 miljoen euro omzet halen. Daar komt in 2011 nog de omzet bij van de verbrandingsoven in Meath in Ierland. Die oven heeft een capaciteit van 200.000 ton huishoudelijk afval. Indaver rekent ook nog op een organische groei in Beveren via haar vierde roosterovenlijn van 200.000 ton. De wervelbedoven van 460.000 ton afval en slib werkt op maximale capaciteit. Die oven wordt samen met Sita, een divisie van het Franse Suez Environnement, uitgebaat.

Het concept van ‘total waste management’ slaat vooral bij de grote Europese bedrijven aan, zegt Ansoms. Die vragen voor al hun filialen in Europa meer en meer een identieke behandeling. Om daarop te kunnen inspelen is schaalvergroting en Europese aanwezigheid nodig. Indaver is na het Franse Veolia stilaan de enige speler die op die eisen kan ingaan, aldus Ansoms. 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud