Distrigas past voorwaarden langetermijncontracten aan

Het Belgische gasbedrijf Distrigas wil de voorwaarden voor zijn langetermijncontracten met industriële afnemers van aardgas en elektriciteitsproducenten aanpassen. Distrigas reageert daarmee op kritiek van de Europese Commissie, die vond dat het gasbedrijf de concurrentieregels schond door de manier waarop het langetermijncontracten afsloot met zijn klanten.

Brussel (TIJD-NIEUWSLIJN) De Europese Commissie beschuldigde Distrigas er vorig jaar van dat het zijn dominante positie op de Belgische gasmarkt misbruikte. Door langetermijncontracten af te sluiten met zijn industriële afnemers zorgde Distrigas er immers voor dat er geen nieuwe spelers konden toetreden tot de Belgische gasmarkt. Distrigas was in 2004 al voor een eerste keer door Europa in gebreke gesteld voor zijn langetermijncontracten. Als Distrigas niets aan de situatie veranderde dreigde een miljoenenboete voor het bedrijf.

De gasverdeler toont zich uiteindelijk toch bereid om compromissen te sluiten, blijkt woensdag uit een mededeling van de Europese Commissie. Distrigas belooft nu dat zijn concurrenten jaarlijks kunnen dingen naar 70 procent van de contracten met industriële afnemers en stroomproducenten. Geen enkel van die contracten zal een looptijd hebben van langer dan vijf jaar.

In zijn toegevingen houdt Distrigas ook rekening met het fusieproject tussen de Franse energiegroepen Suez en Gaz de France. Suez heeft momenteel een belang van ruim 57 procent in Distrigas. Als de fusie doorgaat zullen de beloftes van Distrigas gelden voor de contracten van Distrigas en diens overnemer. Als het Franse energiehuwelijk mislukt zullen de beloftes betrekking hebben op Distrigas en de andere Suez-dochters die actief zijn op de Belgische gasmarkt.

De concurrenten van Distrigas hebben nu een maand tijd om bij de Europese Commissie te reageren op de voorstellen van het gasbedrijf.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231769; fax: +32 2 4231610)

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud