Advertentie
Advertentie

EDF-dochter neemt 25 procent in Alcofinance

EDF Energies Nouvelles, een dochter van de Franse elektriciteitsproducent EDF, neemt een belang van 25 procent in de Belgische groep Alcofinance. EDF Energies Nouvelles voert hiervoor een kapitaalverhoging van 23 miljoen euro door, zo blijkt uit een persbericht.

(tijd) Krachtens het protocolakkoord tussen EDF Energies Nouvelles en Alcofinance kanhet Franse bedrijf binnen de 24 maanden zijn belang optrekken tot 50 procent.

De twee partners willen tegelijkertijd biobrandstof en groene elektriciteit produceren. EDF Energies Nouvelles is een 50 procentdochter van EDF en noteert sinds eind vorig jaar op Euronext Parijs.

Alcofinance kwam onlangs in het nieuws dankzij de verkoop van de 'Belgische' Svedka-wodka aan Constellation Brands, de Amerikaanse marktleider voor sterke dranken. De opbrengst van die verkoop zou worden geïnvesteerd in de kernactiviteiten van het bedrijf en meer bepaald in biobrandstof. Alcofinance wil wereldwijd een netwerk van productie-eenheden voor biobrandstof uitbouwen. 'We bekijken nieuwe productie-eenheden in de Dominicaanse Republiek, in Roemenië, Brazilië, in het Verenigd Koninkrijk en in Afrika', zegt gedelegeerd bestuurder Charles-Albert Peers in een gesprek met De Tijd.

Het eerste gezamenlijke project wordt echter een ethanolfabriek in Gent. Dit project wordt ontwikkeld door Alco Bio Fuel en zal een productiecapaciteit hebben van 150.000 m3 per jaar. De productie is voor 90.000 m3 fiscaal vrijgesteld. De fabriek moet in 2008 in gebruik worden genomen.

Op korte termijn wil Alcofinance de productiekosten voor die biobrandstof verminderen om competitiever te zijn met gewone benzine. Om dat te bereiken is de groep van plan tegelijkertijd groene elektriciteit en biobrandstof te produceren. Het akkoord met EDF Energies Nouvelles moet in dat kader gezien worden. Praktisch gezien gaat Alcofinance al zijn productie en distributie van ethanol onderbrengen in een nieuw bedrijf, Alcogroup. Via een kapitaalverhoging zal de EDF-dochter daar een belang van 25 procent verkrijgen.

EDF Energies Nouvelles is gespecialiseerd in de productie van groene energie en noteert sinds november 2006 op Euronext Parijs. Het bedrijf is actief in wind- en waterenergie, biomassa en zonne-energie. Het is in negen Europese landen en in de Verenigde Staten actief. Alcofinance en EDF hebben ook een onderzoeksakkoord voor de productie van ethanol van de tweede generatie, die wordt gemaakt uit biomassa.

MS

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud