EDF stapt in gaspijplijn South Stream

EDF-topman Pierre Gadonneix (foto: bloomberg) ©BLOOMBERG NEWS

Het bedrijf Electricité de France (EDF) heeft woensdag bevestigd dat het van plan is om deel te nemen aan het project van de Russische-Italiaanse gaspijpleiding South Stream. Dat project om Russisch en Centraal-Aziatisch gas te vervoeren naar Europa, is concurrentie voor het Europees-Turkse project Nabucco.

(belga) - De huidige partners van het project zijn het Russische Gazprom en het Italiaanse Eni. "Het idee om aan de zijde te staan van de Italianen met Gazprom, is heel goed nieuws in de diversificatie van de bevoorrading", zei Pierre Gadonneix, de topman van EDF. "Het is nog veraf, het is een project, maar het is duidelijk dat we daarover sinds enige tijd gesprekken voeren."

"Vandaag kopen we het grootste deel van het gas van Gaz de France. Maar we hebben duidelijk de wil geuit om een zekere zelfstandighed te hebben en een zekere diversificatie", aldus nog Gadonneix.

Volgens de Russische pers zullen EDF en Gazprom binnenkort een samenwerkingsakkoord ondertekenen waarbij de Fransen minstens 10 procent nemen in South Stream in ruil voor langetermijnakkoorden voor de levering van Russisch gas aan EDF.      

Een woordvoerder van de Russiche eerste minister Vladimir Poetin had dinsdag gezegd dat een intrede van EDF in South Stream ter sprake was gekomen tijdens een onderhoud in Moskou van Poetin met zijn Franse ambtgenoot François Fillon.       

South Stream is een concurrent van Nabucco, een Europees project voor een gaspijplijn van 3.300 kilometer die Rusland omzeilt via Turkije en waarmee de Europese Unie minder afhankelijk wil worden van Russisch gas.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud