Advertentie

Electrabel boekt 12 procent hogere nettowinst in 2006

Stroomproducent Electrabel, een dochter van de Franse energie- en nutsgroep Suez, heeft in 2006 een nettowinst van 2,14 miljard euro gerealiseerd, 12,3 procent meer dan vorig jaar. Per aandeel bedraagt de nettowinst 39,03 euro.

(tijd) De raad van bestuur van de groep bevestigt verder de overname van moederholding Suez-Tractebel te onderzoeken, blijkt uit een persbericht.

Electrabel zag zijn bedrijfswinst het voorbije jaar met 10,6 procent stijgen tot 1,6 miljard euro. Zonder uitzonderlijke elementen, wisselkoerseffecten of wijzigingen in de consolidatiekring zou die stijging 16,1 procent geweest zijn. De stroomproducent had eerder al aangegeven in 2006 een 10,6 procent hogere omzet van 13,51 miljard euro te hebben gerealiseerd.

De elektriciteitsverkoop steeg met 15,4 procent. Die toename is volgens Electrabel te danken aan de ontwikkeling van de activiteiten buiten de Benelux en de stijging van de marktprijzen. De aardgasverkoop nam met 7,6 procent toe. Door de zachtere weersomstandigheden daalde de aardgasverkoop op de Belgische retailmarkt, maar in andere segmenten werd er een stijging opgetekend. Die toename was er ook in Nederland, Italië en Duitsland.

De raad van bestuur stelt voor zijn aandeelhouders een brutodividend van 17,80 euro per aandeel uit te keren, 7,23 procent meer dan vorig jaar.

Electrabel herhaalt ook zijn doelstellingen voor 2009: de uitbreiding van zijn productiecapaciteit tot 35.000 megawatt en de verkoop van meer dan 200 terawattuur op de Europese markten. 2007 zal gekenmerkt worden door twee uitdagingen, zegt Electrabel: de integratie van de retailactiviteiten van de vorig jaar overgenomen Nederlandse energiegroepen Rendo en Cogas en stabilisatie van Electrabels positie op de pas vrijgemaakte Waalse en Brusselse markt voor particulieren.

De elektriciteitsprijzen zullen volatiel blijven, laat Electrabel weten. Maar dankzij zijn businessmodel en de evenwichtige spreiding van zijn commerciële portefeuille zal Electrabel zijn voordeel kunnen halen uit die prijzenschommelingen, voorspelt de energiegroep.

Verder laat de raad van bestuur weten dat het de overname onderzoekt van moederholding Suez-Tractebel. De voornaamste activa van die holding zijn Suez Energy International, Tractebel Engineering en de participaties van Suez in de aardgasdistributeur Distrigas en de beheerder van het Belgische gasnet Fluxys. Volgens Electrabel zou de overname de energie-activiteiten van de groep versterken, 'ondanks de relatief schaarse overname-opportuniteiten voor de Europese markt'. De operatie zou ook leiden tot een verdere balans- en financiële optimalisatie, klinkt het. Ten slotte vraagt de raad van bestuur om de bestuursmandaten van Jean-Pierre Ruqois en Xavier Votron te verlengen. Alain Chaigneau wordt dan weer voorgesteld als vervanger van Patrick Buffet.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud