Electrabel: jaarfactuur gas maximum 3 procent hoger

De jaarafrekening van gas zal dit jaar voor alle klanten van energieleverancier Electrabel maximum 3 procent hoger liggen dan vorig jaar. Is het verschil groter, dan wordt dat niet gefactureerd, zo heeft Jean-Pierre Hansen, de gedelegeerd bestuurder van Electrabel, vrijdag gezegd.

(belga) Electrabel benadrukt dat de aangekondigde stijging van de aardgasprijs met 13 tot 20 procent vanaf september maar beperkt doordringt tot de factuur van de klant. Dat percentage heeft te maken met de basisprijs die Electrabel betaalt aan producent Distrigas. Omdat bovendien bepaalde indexparameters, die ook deel uitmaken van de factuur, sinds januari aan het dalen zijn, zal de eindfactuur voor de consument slechts beperkt - maximum 3 procent - stijgen, luidde de redenering. Het gaat over de jaarafrekening bij constant verbruik, en als netwerkkosten en belastingen - samen goed voor 40 pct van de factuur - gelijk blijven.

Electrabel beloofde nog dat de maandelijkse afbetaling vanaf september tot aan de jaarafrekening niet zal stijgen. Bovendien zal de verhoging van die maandelijkse afbetaling in het daaropvolgende jaar "gematigd" zijn. "Dat betekent zeker geen 20 procent", zei Fernand Grifnée, de manager van de marketingcommunicatie. "Er zijn te veel onzekerheden buiten de basisprijs om nu al te kunnen zeggen hoeveel de stijging de volgende jaren precies zal bedragen", luidde het voorts.

Electrabel wilde vrijdag met een persconferentie de zaken "in herinnering brengen, uitleggen en verduidelijken". De voorbije dagen was er veel commotie rond de prijsstijging. Zo stuurde Test-Aankoop vrijdag nog een deurwaarder om de energieleverancier in gebreke te stellen. Volgens de consumentenorganisatie bevat de brief die Electrabel naar zijn klanten stuurde over de prijsverhoging "foute en misleidende argumentatie over de prijsverhogingen". Test-Aankoop eiste dat Electrabel de campagne stopzet of wijzigt, anders zouden er gerechtelijke stappen volgen.

Op de kwestie van de deurwaarder wilden Hansen en Grifnée niet echt ingaan. "We hebben geen conflict met Test-Aankoop, we zullen wel zien wat ervan, komt", zei Grifnée. Hansen nodigde de consumentenorganisatie uit om samen te werken om eventuele onzekerheden over de prijs te bekijken. Electrabel stelde wel wettelijk verplicht te zijn de consumenten per brief op de hoogte te brengen van tariefwijzigingen.

Test-Aankoop is niet overtuigd van de uitlatingen van Electrabel. "De eerstvolgende jaarafrekening zal natuurlijk goedkoper uitvallen: in de winter was er een minverbruik van 20 procent", zegt Nico De Bie van de consumentenorganisatie. "Pas het daaropvolgende jaar zal de prijs omhoog gaan. En ik heb Electrabel nog altijd niet horen zeggen dat het terugkomt op zijn beslissing."Electrabel opent in juli een groen nummer voor alle vragen van consumenten (0800-62.205).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud