Electrabel rekende miljard te veel aan

©ISOPIX

De Creg, de federale instelling die toezicht moet houden op de elektriciteits- en gasmarkt in ons land, heeft in een recente studie berekend dat tussen 2005 en 2007 de elektriciteitsprijzen in België omhoog werden gejaagd door CO2-bijdragen.

(belga) - Volgens de regulator hebben de twee Belgische elektriciteitsproducenten - Electrabel en SPE - in die periode tenminste 1,217 miljard euro extra aangerekend aan hun bedrijfsklanten. Dat komt voor de Belgische bedrijven neer op een meerprijs van 6,88 euro per megawattuur. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad zaterdag.

Volgens de Creg kan het onmogelijk gaan om het doorrekenen van CO2-kosten die de elektriciteitsproducenten zelf moesten maken. In heel Europa werden aan de bedrijven, en dus ook de elektriciteitsproducenten, in de periode 2005-2007 gratis CO2-uitstootrechten uitgedeeld.

Verschillende behandeling

Na heel wat rekenwerk blijkt volgens de Creg bovendien dat de twee Belgische elektriciteitsproducenten de particuliere verbruikers en de bedrijven de voorbije jaren heel verschillend hebben behandeld. Bij de verkoop van elektriciteit die bestemd was voor de gezinnen, werd een prijs aangerekend zonder CO2-bijdrage. De prijs die aan de Belgische bedrijven werd aangerekend, bevat daarentegen wel een CO2-bijdrage.

Het is vooral Electrabel dat welgevaren is bij het verrekenen van die bijdrage in de stroomprijs. Door zijn overwicht inzake productie zal het aandeel van Electrabel tussen 90 en 95 procent schommelen. Dat komt neer op een bedrag van meer dan 1 miljard euro.

Enige producent

Probleem is dat de bedrijven voor hun elektriciteitsleveringen niet buiten Electrabel kunnen. Het is de enige producent in ons land die in staat is om constant zeer grote leveringen te kunnen doen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud