Electrabel stapt in Canadees uraniumbedrijf Powertech

©VIA BLOOMBERG NEWS

De stroomproducent Electrabel grijpt via een kapitaalverhoging de macht bij het Canadese uraniumbedrijfje Powertech. Electrabel stelt zo de brandstofbevoor- rading van zijn kerncentrales veilig. De investering gebeurt via Synatom, de Electrabel-dochter die ook de Belgische spaarpot voor de ontmanteling van de kerncentrales beheert. Die spaarpot is inmiddels opgelopen tot bijna 5 miljard euro.

(tijd) - Electrabel krijgt een stevige voet tussen de deur bij het Canadese Powertech Uranium. Het beursgenoteerde bedrijf speurt naar de nucleaire grondstof op ruim 20.000 hectare in de Verenigde Staten en zal in 2010 het eerste uraniumerts kunnen delven.

Via zijn dochter Synatom heeft Electrabel een belang van 19,6 procent in Powertech gekocht. Synatom is daarmee met voorsprong de grootste aandeelhouder. De aankopen gebeurden op de beurs en via een private plaatsing. Als de uraniumprojecten de komende jaren lukken, kan Synatom via warrants zijn belang nog opkrikken tot 33,9 procent.

Minder afhankelijk

De investering is meer dan een financiële participatie. Synatom krijgt ook het recht een rist bestuurders aan te wijzen en beslist mee over de benoeming van de directie en grote investeringen. Synatom heeft de mogelijkheid een deel van de productie van Powertech te kopen tegen marktvoorwaarden.

Via deze strategische investering wil Electrabel minder afhankelijk worden van de grote uraniumproducenten, legt Synatom-directeur Robert Leclère uit. Synatom heeft een optie op ruim een derde van de verwachte productie van Powertech. Dat komt overeen met ruim een derde van de nucleaire noden van Electrabel.

Voor het eerst wordt Electrabel actief in de uraniummijnbouw. Dochter Synatom koopt traditioneel kernbrandstof bij internationale giganten als Cameco en Areva of staatsbedrijven in Rusland en Kazachstan.

Synatom heeft wel een minderheidsbelang in Eurodif, een verrijkingsfabriek voor uranium in Frankrijk. Vorige week werd een akkoord getekend voor een participatie van 5 procent in de nieuwste Franse verrijkingsfabriek Georges Besse II. Die stap toont duidelijk aan dat Electrabel zijn aan- wezigheid in de nucleaire sector wil bestendigen.

Dat Electrabel nu toeslaat, is niet verwonderlijk. Uraniumproducenten sluiten steeds meer partnerschappen met stroomproducenten om de afname van hun uraniumproductie te garanderen. De prijs is sinds midden 2007 meer dan gehalveerd van 135 naar ruim 65 dollar per pond uraniumoxide (U3O8). In de jaren 90 ging een pond voor amper 10 dollar over de toonbank.

Zeepbel

'De speculatieve zeepbel is uiteengespat', zegt Leclère. Vele van de honderden exploratiebedrijfjes die de voorbije jaren het levenslicht zagen, kregen het moeilijk. Ook Powertech, dat zijn beurswaarde met meer dan de helft zag verschrompelen tot 69,2 miljoen Canadese dollar (43 miljoen euro). Via de instap van Synatom krijgt het bedrijf nu ruim 5,7 miljoen euro verse middelen om zijn projecten te financieren.

Synatom staat ook in voor de voorzieningen bij de afbraak van de Belgische kerncentrales en het kernafval. Die nucleaire spaarpot groeide vorig jaar aan tot 4,9 miljard euro.

Een uraniummijn (Foto Bloomberg) 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud