Advertentie

Elia keert dividend uit van 1,28 euro

Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, heeft over 2006 stabiele resultaten geboekt. Onder IFRS behaalde Elia een nettowinst van 75,9 miljoen euro, 0,8 procent minder dan in 2005 (76,5 miljoen euro). Volgens de Belgische boekhoudregels (Belgian GAAP) steeg de nettowinst van 67,8 tot 68,2 miljoen euro. Het dividend, dat op dit laatste cijfer is gebaseerd, stijgt van 1,27 tot 1,28 euro per aandeel.

(tijd) Zowel onder IFRS als onder Belgian GAAP is de nettowinst iets hoger dan de verwachting van KBC Securities. Analist Koen Dierckx rekende onder IFRS op 70 miljoen euro en onder Belgian GAAP op 66 miljoen euro.

Elia publiceert zijn jaarresultaten onder IFRS, maar voert anderzijds ook nog steeds een boekhouding onder de Belgische boekhoudnormen. Dat komt omdat de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) nog altijd de Belgische normen hanteert voor de bepaling van de billijke vergoeding van Elia. De billijke vergoeding is het deel van de gebruikstarieven dat boven op de kosten komt, en is bepalend voor het dividendbeleid van de netbeheerder.

De bedrijfsopbrengsten van Elia daalden in 2006 lichtjes, met 0,4 procent, tot 711,5 miljoen euro. De opbrengsten uit het gebruik van het net, die ruim tweederde van het totaal uitmaken, bleven nagenoeg stabiel (+1,2%). De grootste procentuele verandering betrof de internationale inkomsten, die ruim verdubbelden door de hogere veilinginkomsten.

De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde met 1,1 procent tot 292,5 miljoen euro en de bedrijfswinst (ebit) met 3,7 procent tot 204 miljoen euro. Elia betaalt over 2006 28,2 procent minder belastingen door de invoering van de notionele intrestaftrek.

Het elektriciteitsverbruik in Belgie steeg vorig jaar met 2,9 procent. Elia schrijft dat toe aan een hogere industriele activiteit, een grotere afname bij de residentiele klanten en het warme weer in juli. De nettoafname van het Elia-net steeg met 0,8 procent. Dit lagere cijfer heeft te maken met toegenomen lokale productie, warmtekrachtkoppeling en energieopwekking uit hernieuwbare energiebronnen.

Over 2007 verwacht Elia een gemiddelde gereguleerde actiefwaarde (RAB) van 3.536,6 miljoen euro en een billijke vergoeding van ongeveer 63,6 miljoen euro. De RAB is lager dan KBC Securities (3,62 miljard) had verwacht. Vanaf 2008 zou Elia met meerjarentarieven moeten kunnen werken, mits het uitvoeringsbesluit hierover wordt gepubliceerd.

Koen Lambrecht koen.lambrecht@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud