Elia koopt Duits stroomnet 50Hertz

Daniel Dobbeni, de algemeen directeur van Elia ©AFP

De Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia neemt de Duitse sectorgenoot 50Hertz Transmission over van het Zweedse Vattenfall voor 810 miljoen euro. Elia koopt 60 procent van het bedrijf en krijgt de operationele controle over het bedrijf.

(tijd) - Het Australische fonds Industry Funds Management (IFM) neemt de overige 40 procent voor zijn rekening. Dat melden de ondernemingen in een persbericht.

Kapitaalverhoging

Elia zal de transactie financieren met een kapitaalverhoging. De netbeheerder geeft geen indicatie van de omvang van de operatie. Krantenberichten hadden het eerder over een transactie van 250 tot 300 miljoen euro.

Die operatie zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders. Het hoogspanningsnetbedrijf zegt dat het kan rekenen op de 'sterke steun' van zijn hoofdaandeelhouder, de holding Publi-T in handen van de Belgische gemeenten.

De andere grote aandeelhouder, stroomproducent Electrabel, liet eerder uitschijnen dat het van plan was om zijn belang in Elia af te bouwen.

50Hertz beheert het hoogspanningsnet in het voormalige Oost-Duitsland, goed voor 10.000 kilometer aan kabels. Het bedrijf telt ruim 600 werknemers.

Voortrekkersrol

Elia werkte als sinds 2007 samen met het Duitse bedrijf. De overname is een belangrijke stap in de vorming van een Europese elektriciteitsmarkt, stelt Elia. Samen kunnen we een innovatieve voortrekkersrol spelen in Europa bij de integratie van hernieuwbare energie en de bouw van een toekomstige stroomnet in de Noordzee en de Baltische Zee.

De samenwerking is volgens algemeen directeur Daniel Dobbeni van Elia positief voor de elektriciteitsverbruikers. Er is geen invloed op de nettarieven, maar door de uitwisseling van kennis kunnen de betrouwbaarheid en de efficiƫntie van het net verhoogd worden.

Vattenfall, de derde grootste elektriciteitsproducent in Duitsland, gaat over tot de verkoop van het hoogspanningsnet om geld vrij te maken voor de overname van het Nederlandse Nuon.

De overname zal naar verwacht in het tweede kwartaal worden afgerond.

DA

 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud