Enel en Acciona lanceren bod op Endesa

De Italiaanse energiegroep Enel en het Spaanse bouwconcern Acciona hebben woensdagmiddag hun bod uitgebracht op het Spaanse energiebedrijf Endesa. Dat blijkt uit een mededeling van de Spaanse beurswaakhond CNMV. Op de beurs van Madrid werd de handel in het aandeel Endesa opgeschort.

(tijd) De twee bedrijven bieden 41,3 euro per aandeel Endesa. Het bod bestaat uit de eerder aangekondigde 41 euro per aandeel plus de intresten vanaf 26 maart. Enel en Acciona bezitten nu al 46 procent van de energiegroep.

Normaal zouden Enel en Acciona hun bod pas volgende week uitbrengen, maar ze wilden volgen Spaanse media sneller gaan om eventuele tegenstand van de raad van bestuur van Endesa te vermijden. Gevreesd wordt dat Endesa's voorzitter Manuel Pizarro werkt aan een verdedigingsstrategie, schrijft de zakenkrant Expansión. Pizarro zou daarbij de steun krijgen van de bankgroep Caja Madrid, dat net geen 10 procent van Endesa in handen heeft.

Tot vorige week waren Enel en Acciona in een biedstrijd om Endesa verwikkeld met E.ON. Endesa's voorkeur ging daarbij uit naar E.ON, maar het Duitse energieconcern maakte vorige week bekend dat het afzag van zijn overnameplannen. In ruil daarvoor beloofden Enel en Acciona bepaalde activa over te dragen aan E.ON als ze slaagden in hun bod op Endesa.

Endesa heeft voor woensdag ook een vergadering van zijn raad van bestuur op de agenda staan. Volgens de krant El País zullen de bestuurders daar stemmen over nieuwe beschermingsmaatregelen tegen een eventuele overname.

Op de beurs van Madrid is de handel in het aandeel Endesa sinds 14.45 uur opgeschort. Op dat moment stond het aandeel op 40,36 euro, 0,3 procent hoger dan de slotkoers van dinsdag.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 2 4231769; fax: +32 2 4231610)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud