Enel en Eni winnen Yukos-veiling

Het Italiaanse Enel en Eni hebben woensdag via hun gezamenlijke dochter Enineftegaz een belang van 20 procent gekocht in de Russische oliemaatschappij Gazprom Neft en andere activa die toebehoorden aan het failliete Russische olieconcern Yukos. Dat gebeurde via een veiling. Het consortium betaalde voor het lot 4,36 miljard euro.

(dpa/afp) - Enineftegaz wordt onder meer eigenaar van de Russische gasbedrijven Arctic Gas en Urengoil Inc. Voor Eni betekent de deal een intrede in de groeiende Russische energiemarkt. Het Italiaanse bedrijf kan ook zijn gas- en oliereserves met een derde verhogen. Italië was in het verleden voor een groot deel afhankelijk van de import van gas om aan de energiebehoeften te voldoen.

Volgens de Britse krant Financial Times heeft Eni wel met Gazprom afgesproken om het belang van 20 procent binnen de volgende drie jaar opnieuw aan het concern te verkopen. De twee onderhouden nauwe relaties. Zo werd in november vorig jaar nog een akkoord afgesloten waarbij Gazprom tot 2035 gas levert aan Eni.

Er deden nog twee andere groepen mee aan de veiling: het Russische Nefttradegroup (filiaal van Rosneft) en Unitex. Volgens Russische media was die laatste een onderdeel van Gazprom. De startprijs voor het geveilde lot was 4,2 miljard euro. De veiling maakt deel uit van de volledige ontmanteling van Yukos. Dat was ooit de grootste oliemaatschappij van Rusland, maar politieke onenigheid tussen topman Mikhail Khodorkovski en het Kremlin leidde drie jaar geleden tot de neergang.

Khodorkovski zit een jarenlange gevangenisstraf uit in Siberië en Russische staatsbedrijven konden lucratieve activa inpikken. Vorig jaar werd de groep failliet verklaard. Nu worden de laatste onderdelen via een veiling verkocht. In mei volgt een tweede veiling.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud