Eni en Gazprom plannen nieuwe gaspijpleiding naar Europa

Het Russische Gazprom en het Italiaanse Eni willen een nieuwe aardgaspijpleiding naar Europa bouwen. De twee tekenden daaromtrent zaterdag een memorandum in Rome.

(belga) De 900 kilometer lange pijpleiding 'South Stream' zou via de Zwarte Zee lopen, over Bulgarije en dan in twee gesplitst worden. Eén deel zou naar Oostenrijk gaan, een ander deel naar de hiel van Italië. De totale capaciteit van de pijpleiding zou 30 miljard kubieke meter per jaar bedragen. Dat komt overeen met ongeveer een derde van de vraag in Duitsland.

De bouw gebeurt via een joint-venture, waarvan zowel Gazprom als Eni een deel controleert. De bouw zou in 2008 of 2009 starten en duurt drie jaar. Eerst zijn nog een haalbaarheidsstudie en contacten met de betrokken landen nodig.

Gazprom, de grootste producent van aardgas ter wereld, levert nu al ongeveer een vierde van alle aardgas in de Europese Unie. Maar de Russen willen graag een groter deel van de koek, vooral dan van de lucratieve kleinhandelsverkopen (rechtstreeks aan de consument).

De Russen en de Italianen werken sinds vorig jaar nauw samen, onder meer aan het Blue Stream-project (gaspijpleiding via Turkije).

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud