ENI ziet olieproductie minder snel stijgen

De Italiaanse oliereus ENI verwacht dat zijn olieproductie de komende jaren met 2,5 procent zal toenemen. Eerder ging de groep uit van een groei met 3,5 procent. ENI mikt op een dagproductie van 2 miljoen vaten tegen 2013.

(tijd) - De verlaging van de productievooruitzichten komt niet onverwacht omdat ook andere sectorgenoten hun verwachtingen hadden teruggeschroefd.

Voor groei kijkt het bedrijf naar Afrika, de Kaspische zee, OESO-landen en zones met een hoog potentieel zoals Irak. 

In het nieuwe strategische plan dat gedelelgeerd bestuurder Paolo Scaroni ontvouwde, staat dat beleggers tot 2011 moeten wachten op een verhoging van de productie en het dividend. De productie zal dit jaar op hetzelfde niveau blijven als 2009.

Scaroni gaat ook verder in de kosten snoeien. Het kostenbesparingsplan van 2006-2013 wordt met 20 procent opgetrokken. Met het plan wil ENI 2,4 miljard euro besparen tegen 2013.

Voor aardgas zijn de perspectieven iets beter. De eigenaar van het Belgische Distrigas wil de aardgasverkopen in Europa met gemiddeld meer dan 3 procent per jaar optrekken. Tegen 2013 moet dat een verkoopvolume van 118 miljard kubieke meter gas en een marktaandeel van minstens 22 procent opleveren.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud