Enorm Iraaks olieveld voor Lukoil & Statoil

Een benzinestation in Irak (Foto EPA) ©EPA

Een consortium van de Russische oliemastodont Lukoil en het Noorse oliebedrijf Statoil heeft een voorakkoord ondertekend om het enorme Iraakse olieveld West Qurna Phase Two te gaan ontwikkelen. Het consortium was twee weken geleden als grote winnaar uit de bus gekomen bij de veiling. Irak is druk bezig met het te gelde maken van de enorme olievoorraden waar het op zit.

(tijd) - Het West Qurna-olieveld heeft een geschatte capaciteit van 12,9 miljard vaten. Het consortium, waarin naast Lukoil ook het Noorse Statoil zit, ontvangt volgens het akkoord 1,15 dollar per vat van Irak. Er wordt gemikt op een output van 1,8 miljoen vaten per dag, even veel als Lukoil dagelijks haalt uit alle Russische olievelden tezamen.

Irak heeft dit jaar al tien contracten geveild. Lukoil had eerder geprobeerd om buiten de veilingen om een deal te sluiten voor West Qurna, gebaseerd op een eerder contract dat het bedrijf al had gesloten in de periode van dictator Sadam Hussein. Die benaderingspoging mislukte echter. De oliemajor heeft het contract nu toch bijna te pakken, maar ongetwijfeld aan strengere voorwaarden. De deal moet nog worden goedgekeurd door de Iraakse autoriteiten alvorens definitief te worden.

Irak heeft een enorme olievoorraad. Aan het hoge tempo waaraan het land nu aan de ontwikkeling ervan is begonnen, zou op korte termijn de Iraakse olieproductie kunnen verviervoudigen. Daarmee zou het land Saudi-Arabiƫ voorbijsteken als belangrijkste olieproducent.

BS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud