Essent en Nuon schorten fusie voorlopig op

De Nederlandse energiebedrijven Nuon en Essent, ook actief in België, hebben de voorbereidingen voor een voorgenomen fusie voorlopig opgeschort. Dat bevestigde een zegsman van Nuon vrijdag naar aanleiding van berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad. De raad van commissarissen van Nuon komt vrijdag bijeen om de situatie te bespreken.

Michiel Boersma (links, CEO van Essent) en Ludo Van Halderen (CEO Nuon) bij de voorstelling van de het fusieproject in februari - Foto AP

(belga) - Volgens Het Financieele Dagblad is er een impasse ontstaan omdat aandeelhouders van Nuon niet langer akkoord gaan met een eerder overeengekomen voorlopige ruilverhouding. Volgens die afspraak krijgen zij 45 procent van de aandelen in het fusiebedrijf en Essent 55 procent. De aandeelhouders van de twee energiebedrijven zijn de Nederlandse gemeenten en provincies.

"Aandeelhouders hebben nog geen voorstel gekregen over hoe de fusie eruit gaat zien. Zo'n plan moet worden onderbouwd en uitgewerkt. Nuon brengt die plannen naar zijn eigen aandeelhouders, net als Essent dat naar zijn achterban doet. Dit proces loopt, maar kost wat tijd. Dat is zeer gebruikelijk", aldus de woordvoerder van Nuon. Dat de onenigheid zou gaan over eigendomsverhoudingen wilde hij niet bevestigen.

Een woordvoerder van Essent zei: "Het fusieproces bevindt zich in een cruciale fase. De raad van commissarissen van Nuon komt vandaag/vrijdag bijeen. We wachten op feedback en denken die vandaag nog te krijgen."

Volgens Het Financieele Dagblad spelen ook eisen van de Nederlandse Mededingingsautoriteiten (NMa) een rol. In november al stelde de NMa dat de fusie tot een onaanvaardbare machtsconcentratie in Nederland zou leiden. Essent en Nuon zouden twee of drie centrales moeten afstoten en een miljoen klanten.

De NMa zou nu de duimschroeven hebben aangedraaid en eisen dat er zelfs 1,5 miljoen klanten worden afgestoten. De provincies en gemeenten zouden vrezen voor de mogelijke onrust die dit teweeg kan brengen, omdat deze klanten ook kiezers zijn.

"Dit verbaast ons. Zelf hebben wij nog helemaal geen bericht gekregen van de NMa. De krant loopt hier vooruit op de feiten", aldus de woordvoerder van Nuon.

Ook een gespannen verhouding tussen bestuursleden Oystein Loseth en Peter Erich van Nuon en de beoogde bestuursvoorzitter van het fusiebedrijf Michiel Boersma van Essent zouden zaken frustreren. "Die aanname is op niets gebaseerd. Er is sprake van een constructieve samenwerking", aldus de Nuon-zegsman.

Nuon en Essent kondigden de fusie op 1 febuari dit jaar aan. Samen hebben de bedrijven vijf miljoen klanten. De waarde van het fusiebedrijf is ongeveer 24 miljard euro. Met het samengaan hopen de nutsbedrijven sterker te staan in de Europese energiemarkt, waar momenteel een consolidatieslag gaande is.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud