Essent-topman overweegt beursgang bij splitsing

Het Nederlandse energieconcern Essent, dat ook in België actief is, overweegt bij splitsing in een netwerk- en een leveringsbedrijf een beursgang. Enkele jaren geleden had het ook al de mogelijkheden van een beursnotering onderzocht.

. (belga/tijd) - Essent kan zo extra kapitaal aantrekken voor verdere groei.Topman Michiel Boersma zette het onderwerp in een interview in de oktobernieuwsbrief van zijn bedrijf opnieuw op de kaart.

'Aandeelhouders krijgen hiermee een geleidelijke exitmogelijkheid', aldus Boersma, die met de beursgang de 'zelfstandigheid' van het bedrijf wil waarborgen.'We willen zelf invloed kunnen uitoefenen. Dit geldt ook voor de afweging van risico's bij een snelle splitsing, zoals de Cross Border Leases.'

Hij doelt hier op mogelijke claims uit contracten met Amerikaanse partijen.De aandeelhouders moeten volgens Boersma eerst de splitsingsvraag beantwoorden: wordt het netwerkbedrijf snel afgesplitst, of neemt het bedrijf de tijd die het daarvoor krijgt van het ministerie van Economische Zaken, dus tot 1 januari 2011.

Een beursgang is volgens Boersma, die door de splitsingswet de voorgenomen fusie met collega Nuon zag mislukken, vooral een optie bij een snelle splitsing.Het extra eigen vermogen dat een beursgang zou opleveren, kan het commerciële Essent investeren in onder meer handel en productie van duurzame energie. Het netwerkbedrijf kan het geld goed gebruiken voor nieuwe gas- en elektriciteitsleidingen. Boersma stelt dat daarbovenop ook geld kan worden geleend.

Van de huidige aandeelhouders, Nederlandse provincies en gemeenten verwacht de topman geen kapitaalinjectie.Essent zoekt de laatste jaren naarstig naar mogelijkheden zijn positie in een sterk concurrerende Europese markt te verstevigen. Boersma vreest dat zijn concern door de gedwongen splitsing en het afketsen van de fusie met Nuon prooi wordt van grote buitenlandse partijen. Liever zou hij zelf op overnamepad willen. Boersma laat zich niet uit over overnamekandidaten..

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud