Advertentie

EU-Commissie start procedure tegen EDF

De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar het Franse elektriciteitsconcern EDF. De Commissie verdenkt het bedrijf ervan zijn dominante marktpositie misbruikt te hebben om zijn Franse industriële klanten aan zich te binden, en heeft een zogeheten inbreukprocedure gestart, klinkt het maandag in een mededeling.

(belga) - De Commissie heeft een 'mededeling van punten van bezwaar' gericht aan EDF, de eerste stap van een inbreukprocedure. In de brief haalt de Commissie de contracten aan die EDF gesloten heeft met zijn grote industriële klanten in eigen land. 'De Commissie denkt dat deze contracten de klanten kunnen verhinderen over te stappen naar andere leveranciers', luidt het. De Commissie heeft vooral problemen met 'het exclusieve karakter' en de 'duur' van de contracten, die de concurrentie op de elektriciteitsmarkt schade zouden kunnen berokkenen.

Ook wordt onderzocht of de contracten de doorverkoop van elektriciteit 'beknotten'. Dat is verboden in de Europese regelgeving met betrekking tot het misbruiken van een dominante marktpositie, en zou in het bijzonder de groei van de andere leveranciers en hun toegang tot de Franse elektriciteitsmarkt verhinderen.

EDF kan nu met een brief antwoorden op de mededeling van de Commissie, of kan vragen om opnieuw gehoord te worden. Het onderzoek naar EDF werd al in juli 2007 geopend, gelijktijdig met een onderzoek naar het Belgische Electrabel, dat er eveneens van verdacht wordt misbruik te maken van zijn dominante marktpositie.

De Commissie doet al jaren verwoede pogingen om de nationale energiemarkten open te breken en meer concurrentie te introduceren. Eerder vormden al het Belgische Distrigas, het Franse Gaz de France en het Duitse E.ON het voorwerp van een onderzoek.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud