Advertentie

Ex- Petrofina-aandeelhouders eisen schadevergoeding

De Brusselse rechtbank van koophandel neemt de zaak die de vroegere minderheidsaandeelhouders van Petrofina hebben aangespannen tegen Petrofina, Total Chemie en de Total-holding, in beraad. Er is nog geen datum vastgelegd voor de uitspraak.

Het proces werd in 2003 door de eisers aangespannen na het openbaar ruilbod dat Total eind 2000 deed op Petrofina. In 2001 verwierf Total de controle over Petrofina.

De advocaten van de minderheidsaandeelhouders pleitten vrijdagochtend dat Total Petrofina in december 2000 van binnenuit had leeggezogen door zijn olievoorraden in de Noordzee voor ongeveer 831 miljoen euro te verkopen verkocht, terwijl de reserves minstens drie keer zoveel waard waren. Het is onmogelijk dat Total en Petrofina niet wisten dat die reserves meer waard waren, stellen de advocaten. In hun ogen is het onvoorstelbaar dat de kleine aandeelhouders van Petrofina slechts 600 euro per aandeel hebben gekregen, terwijl die aandelen 801 euro waard waren op het ogenblik van het openbaar ruilbod.

De hele namiddag lang gingen meester Paul Alain Foriers voor Petrofina en meester Marc van der Haegen voor Total Chimie in tegen de verklaringen van de andere partij, die een bijkomend bedrag van minimum 200 euro eist per aandeel van Petrofina dat indertijd door Total werd overgenomen.

Foriers stelde dat het verband tussen de door de eisers aangehaalde schade en de fouten die ze Petrofina verwijten, niet werd aangetoond. Hij zei voorts niet te begrijpen waarom zijn cliënt terechtstond.

Van der Haegen betwistte van zijn kant onder meer dat de aandelen van Petrofina voor te weinig geld werden verkocht. Indien de aandelen op een gegeven moment 801 euro waard waren, is dat omdat ze toen een piek kenden en vervolgens opnieuw zijn gedaald, aldus de advocaat. "Iedereen weet dat de koers van een aandeel op een bepaald moment niet kan dienen als basis voor de berekening van de waarde van een aandeel op een ander moment. De prijs van 600 euro, op het moment van het openbaar ruilbod, is meer dan rechtvaardig", aldus de raadsman van Total Chimie. De advocaat benadrukte tot slot nog dat Total de aandelen van Petrofina in april 2001 aan Total Chimie verkocht voor 483 euro per stuk.

Foto Bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud