Advertentie

Fluxys bevraagt klanten over uitbreiding LNG-terminal

Foto Ivan Put ©Ivan Put

De volgende weken gaat Fluxys haar klanten bevragen over hun interesse over de uitbreiding van de Zeebrugse LNG-terminal. Dat zei Pascal De Buck, lid van het directiecomité en commercieel directeur, zaterdag naar aanleiding van de eerste ontvangst van het nieuwe LNG-schip Al Aamriya in Zeebrugge.

(belga) - Het schip is voor Fluxys bijzonder omdat het in februari 2008 in Korea werd gedoopt door toenmalig CEO Sophie Dutordoir.

"De volgende weken zullen wij bij vijftien geïnteresseerde klanten polsen naar hun visie op nieuwe lange termijncontracten", zegt Fluxys-directeur Pascal De Buck. "Het is alvast onze bedoeling om Zeebrugge verder te laten evolueren als kruispunt voor aardgas. In een eerste uitbreidingsfase denken we onder meer aan de realisatie van een installatie voor LNG-tankschepen die zelf over een hervergassinginstallatie beschikken. In een latere fase zien we mogelijkheden om ook de opslagcapaciteit voor LNG in Zeebrugge uit te breiden. De beslissingen hangen af van de interesse van de klanten. Pas als de contracten zijn getekend, zullen we de vergunningsprocedure opstarten."

De voorbije jaren investeerde Fluxys al in een uitbreiding van de opslag- en vergassingscapaciteit in Zeebrugge. "De nieuwe uitbreiding kan er op diverse manieren komen", zegt De Buck. "We hebben dit nu technisch uitgewerkt. De uitvoering van de plannen is afhankelijk van de interesse van onze klanten. We willen ze immers allen gelijk behandelen."

De snelste manier om de capaciteit van Zeebrugge uit te breiden, is de bouw van een aanlegsteiger voor LNG-tankers die zelf vergassen. Dergelijk project kan er afhankelijk van de vergunningsaanvraag al tegen 2012 komen. De nieuwe steiger kan volgens havenvoorzitter Joachim Coens binnen de bestaande aanlegruimte voor LNG-schepen komen. Voor een uitbreiding van de opslagcapaciteit moet een gebied in de oostelijke voorhaven nabij het Sterneneiland worden opgespoten.

In de gaspijpleidingen naar het binnenland, heeft Fluxys in Zeebrugge nog ruimte over. Die moeten niet worden vernieuwd.

De kapitein van de Al Aamriya, de Schot Steve Harvey, had lovende woorden over voor iedereen die betrokken was bij de ontvangst van het schip. Het schip van 315 meter lang, bracht 210.000 kubieke meter LNG naar Zeebrugge. Bij het binnenvaren ondervond de tanker geen enkele beperking. In 2008 werd de toegang tot de Zeebrugse haven nog uitgediept om dit type schepen gemakkelijker en veiliger te ontvangen

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud