GDF Suez vreest inkomstenverlies van 440 miljoen

foto afp

Het Frans-Belgische nutsbedrijf GDF Suez heeft woensdag voorafgaand aan de investeerdersdag aangekondigd dat het een verlies verwacht van 440 miljoen euro op de gasinkomsten, indien de Franse staat de prijzen van gas niet optrekt in het vierde kwartaal.

(tijd) - 'De huidige tarieven houden geen rekening met de recordprijs die voor olie werd betaald midden juli', zegt het bedrijf. Als de prijs voor olie stijgt, dan stijgen de productiekosten voor energie. De Franse staat legt de gasprijzen vast, maar heeft hiervoor de recordprijs van juli niet verrekend. GDF Suez kan op die manier de extra kosten niet aan de klanten doorrekenen.

Het aandeel zakt meer dan 4,5 procent, onder invloed van het nieuws.

Het bedrijf bevestigt overigens de vooruitzichten op lange termijn, 'aangezien de huidige crisis niet de fundamenten van de sector raakt'.

Ook op middellange termijn bevestigt het bedrijf de vooruitzichten, met als belangrijkste aspect het streefdoel van een bedrijfskasstroom (ebitda) van 17 miljard euro tegen 2010. Ook de dividendpolitiek wordt bevestigd, met de aankondiging van een speciaal dividend van 0,8 euro per aandeel op het einde van het boekjaar.

Daarnaast wordt een wereldwijd verbeteringsplan aangekondigd van 1,8 miljard euro, dat tussen nu en 2011 zal worden uitgevoerd. Het zogenoemde Eficio-project bestaat uit een nieuw verbeteringsprogramma van 1,0 miljard euro, dat wordt gecombineerd met het in juli aangekondigde synergieplan van de fusie tussen Gaz de France en Suez, dat versneld zal worden uitgevoerd.

Sommige analisten zijn teleurgesteld dat de extra kostenbesparing van 1 miljard euro geen invloed heeft op het doel voor de ebitda. 'Met een besparing van 1 miljard zou men verwachten dat het streefdoel wordt opgetrokken', zegt een analist aan persagentschap Reuters. 'Waar gaat dit bespaarde geld nu naartoe?', vraag hij zich af.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud