Gemeentelijke Holding belegt meer in hernieuwbare energie

De Gemeentelijke Holding investeert steeds meer in bedrijven die actief zijn in hernieuwbare energie. Het investeringsvehikel nam een participatie van 49,2 procent in Publisolar, dat lokale besturen systemen ter beschikking stelt om elektriciteit te produceren op basis van fotovoltaïsche energie. De holding heeft in die sector nog dossiers ter studie.

(tijd) - De Gemeentelijke Holding investeert steeds meer in de sector van de hernieuwbare energie. Ze was al voor de beursgang van Air Energy een partner in de financiering van het bedrijf en is ook een van de partijen die investeerde in een projectvennootschap van Enfinity, het Gentse bedrijf dat gespecialiseerd is in de installatie van zonnepanelen. De holding investeerde onlangs ook 20 miljoen euro in de Oostendse groenestroomproducent Electrawinds, in samenwerking met het infrastructuurfonds van Dexia en GIMV (DG Infra+).

Publisolar

Eind 2007 stond het investeringsvehikel van de Belgische gemeenten tevens aan de wieg van het Waals-Brabantse Publisolar. Dat bedrijf helpt de gemeenten om projecten met zonnepanelen op te zetten, zonder dat ze de zware investering moeten dragen. Publisolar zorgt voor een sleutel-op-de-deuroplossing en draagt de financiering.

De gemeente betaalt jaarlijks een bepaald bedrag af dat overeenkomt met de elektriciteitsrekening en wordt na 15 jaar eigenaar van de installatie. Een proefproject in Genappe lokte veel interesse bij andere gemeenten. ‘De vraag is wellicht groter dan de hoeveelheid zonnepanelen die we zullen kunnen bestellen bij de fabrikanten’, zegt Claude Grégoire, de gedelegeerd bestuurder van de Waalse holding Socofe, een van de aandeelhouders van Publisolar.

Windmolens 

De Gemeentelijke Holding heeft in de sector van de hernieuwbare energie nog een aantal dossiers ter studie, zowel over windmolens, fotovoltaïsche zonne-energie als biomassa. De projecten die in de pijplijn zitten, vertegenwoordigen een investeringsbedrag van zo’n
20 miljoen euro.

De investeringen van de holding in de hernieuwbare energie passen in haar diversificatiepolitiek. Ze wil minder afhankelijk worden van haar belang in de bankgroep Dexia (16,3%). In dat kader stapte de holding eind vorig jaar al in DG Infra+ en in de vastgoedbevaks Cofinimmo, Montea en Banimmo (lees ook op pagina 10). De Gemeentelijke Holding zit onrechtstreeks in het kapitaal van de hoogspanningsnetbeheerder Elia en heeft een belang in Astrid. Dat is de telecomoperator van de politie en van andere veiligheidsdiensten. MS/DA

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud