Groen! voert actie aan hoofdzetel Electrabel

Groen! heeft woensdag actie gevoerd aan de hoofdzetel van Electrabel in Brussel om te protesteren tegen de door het bedrijf aangekondigde stijging van de energieprijzen. Aan de ingang werd een grote wereldbol opgelaten. "De overheid heeft de laatste jaren niks gedaan, behalve dan de monopoliepositie van Electrabel bestendigen", aldus Vlaams parlementslid Eloi Glorieux. De partij pleit voor een krachtige overheid die de markt sociaal reguleert en de prijzen plafonneert.

(belga) "Wij willen een échte minister van Energie, niet iemand die het schoothondje is van Electrabel", zegt federaal parlementslid Tinne Van der Straeten. Van zodra de federale parlementsleden van Groen! op 28 juni de eed hebben afgelegd, zullen ze de kamercommissie Energie bijeenroepen. Met één boodschap aan minister Marc Verwilghen: dat hij eindelijk actie onderneemt. "Er moet eindelijk werk gemaakt worden van een échte vrijmaking van de energiemarkt, van een sterke regulator, en van een sterke ombudsdienst", meent Van der Straeten.

Eloi Glorieux zal woensdagnamiddag in het Vlaams parlement een actuele vraag stellen aan Vlaams minister van Energie Kris Peeters. Hij zal focussen op de energie-armoede die door de beslissing van Electrabel nog dreigt toe te nemen. "Anderhalf miljoen gezinnen zullen vanaf september gemiddeld 200 euro meer betalen voor aardgas. De koopkracht van de gezinnen zal met 300 miljoen euro dalen", aldus Glorieux. Hij meent dat de overheid effectief wel kan optreden. Hij verwijst naar Frankrijk, waar de regering van Suez heeft kunnen bedingen dat de energieprijzen voor de consumenten niet zullen stijgen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud