Grootste Belgische zonne-energiecentrale komt op dak Alfacam

Binnen een drietal weken zal op de bedrijfsdaken van mediabedrijf Alfacam, in Lint, de grootste zonne-energiecentrale in ons land operationeel zijn. De symbolische legging van het eerste zonnepaneel gebeurde donderdag in het bijzijn van onder meer premier Guy Verhofstadt (Open Vld) en Vlaams minister van Economie en Innovatie Fientje Moerman (Open Vld).

(belga) Met de steun van zowel de federale als de Vlaamse overheid worden op drie verschillende daken in Lint welgeteld 1.927 fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd met een totaal vermogen van 340 kWp (kilowattpiek) of jaarlijks 270.000 kWh aan stroom, het elektriciteitsverbruik van ongeveer 70 gezinnen. Een traditionele elektriciteitscentrale van dezelfde omvang zou 178 ton CO2 per jaar uitstoten. Om die uitstoot te compenseren, zou men 17,8 hectare bos moeten aanplanten.

Een bruto dakoppervlakte van 12.000 m² wordt ingenomen door zowat 5.600 m² netto aan panelen. Indien de overheid in haar subsidiebeleid nog verder mee wil, kondigde Alfacam al aan in de toekomst nog te willen uitbreiden. "We hebben een totale dakoppervlakte van 60.000 m² en kunnen zeker tot een zonnepaneelbedekking van 30.000 m² gaan, " sprak Gabriel Fehervari, CEO van de Alfacam Group. "We nemen als grote stroomverbruiker graag onze verantwoordelijkheid op."

Alfacam zal de stroom grotendeels zelf gebruiken voor haar tv-uitzendingen en mediaproducties. In het geval van overproductie koopt energieleverancier Nuon de overschot over.

Premier Verhofstadt noemde Alfacam donderdag een bedrijf dat met haar ecologisch bewustzijn een voorbeeld moet zijn voor de vele andere Belgische bedrijven die nog argwanend tegenover milieuvriendelijke energieproductie staan.

Voor de Vlaamse overheid was Vlaams minister van Economie Fientje Moerman (Open Vld) vertegenwoordigd. Zij bejubelde het initiatief als een perfect samengaan van economie en ecologie. Op nog geen 4 jaar tijd investeerde de Vlaamse Overheid 416 miljoen euro in ecologiepremies voor Vlaamse bedrijven. In 2007 is in het budget van 92 miljoen euro, 38 miljoen meer dan vorig jaar voorzien, een stijging van 40 pct.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud