Grootste windmolenpark ter wereld open

©REUTERS

De Deense energiegroep Dong Energy heeft op de Noordzee het grootste offshorewindmolenpark van de wereld geopend. Bijna honderd windmolens produceren voldoende stroom voor 200.000 gezinnen. Een mooi uithangbord voor de klimaattop in Kopenhagen eind dit jaar.

(tijd) - Het park Horns Rev 2 strekt zich over bijna 35 vierkante kilometer uit en ligt op 30 kilometer van de kust van Blaavands Huk (in het westen van Denemarken).

Leuk om weten is dat het park voorzien is van een woonplatform voor 24 mensen. Die staan in voor het onderhoud en toezicht op de elektriciteitsproductie. Het park, dat 3,5 miljard kronen (469 miljoen euro) heeft gekost, is het negende offshorepark dat Denemarken sinds 1991 heeft geïnstalleerd.

Nog enkele cijfers: De turbines steken 114 meter boven de ziespiegel uit en zitten ook nog eens 30 tot 40 meter onder waterniveau verankerd. De diameter van de molens bedraagt 93 meter. De turbines werden door Siemens geleverd.

'Bijna 20 procent van het Deense stroomverbruik wordt door windenergie gedekt', zegt de Deense minister van Energie, Connie Hedegaard, in een mededeling. De regering is van plan de offshorecapaciteit de komende vier jaar te verdrievoudigen.

Uithangbord

Het park is op tijd klaar als uithangbord in het kader van de klimaattop in Kopenhagen in december. Maar The Guardian merkt op zijn website kritisch op dat Dong Energy zich met zijn windmolenpark een groen imago aanmeet terwijl het bedrijf ook een 'vuil geheimpje' heeft. Dong Energy heeft namelijk plannen om steenkoolcentrales te bouwen in Duitsland en Schotland.   

Olympische Spelen

Het Deense park zal niet lang de grootste in zijn soort zijn. In 2012 zal het London Array-windpark (300 windmolens, 630 megawatt) beginnen draaien. Net op tijd om er mee te pronken tijdens de Olympische Spelen in de Britse hoofdstad. 

Jan De Schamphelaere

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud