IEA roept Opec op meer olie te produceren

Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) handhaaft zijn voorspelling van de wereldwijde vraag naar olie op 86 miljoen vaten per dag in 2007 en 88,2 miljoen vaten per dag in 2008. Dat blijkt vrijdag uit het jaarlijks rapport van het IEA.

(belga) Het IEA roept tegelijk de organisatie van olie-exporterende landen (Opec) op de olieproductie te verhogen. Op 11 september komen de Opec-ministers samen in Wenen. Volgens het IEA zou daar moeten beslist worden om de productie in het vierde trimester te verhogen met 2,5 miljoen vaten extra per dag, om het hoofd te kunnen bieden aan de sterk gestegen vraag.

"In het derde trimester zien we een ongewone daling van de voorraden, terwijl de Opec het aanbod blijft inperken, wat zal leiden tot een onvoldoende bevoorrading eind 2007", aldus Lawrence Eagles, analist van het IEA.

Enkele weken geleden bereikten de Amerikaanse olievoorraden hun hoogste niveau in 9 jaar, maar sinds een maand zijn ze weer sterk gedaald, wat leidde tot een sterke stijging van de olieprijs (78,77 dollar per vat op 1 augustus). Inmiddels is de olieprijs weer aanzienlijk teruggevallen onder invloed van de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud