'Kernafval kan veilig opgeslagen worden in Kempense kleilagen'

Opslag van nucleair afval in een oude mijn in Duitsland (Foto Reuters) ©REUTERS

De kleilagen onder de Limburgse en Antwerpse Kempen zijn diep en dik genoeg om hoogradioactief afval 100.000 jaar veilig te bewaren. Dat is de uitkomst van een 35-jarig onderzoek van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen (NIRAS) in Mol.

(belga) - Dat bericht Het Belang van Limburg vrijdag.

Experimenten in Hades, het 225 meter diep gelegen onderzoekslabo in Mol, hebben aangetoond dat het doenbaar is hoog radioactief afval in de zogenaamde Boomse kleilaag op te slaan.

'De radio-isotopen zitten gevangen in de klei, ze plakken er als het ware aan en kunnen niet meer bewegen', zegt woordvoerster Sigrid Eeckhout.

'De berging van hoogactief afval in klei is doenbaar, dat is ook internationaal aanvaard. De Boomse kleilaag is 30 miljoen jaar oud en is geologisch stabiel. Er is wel nog bijkomend onderzoek nodig om de veiligheidsmarges te vergroten. En we moeten nog testen hoe we de supercontainers naar beneden krijgen.'

De federale regering zal het rapport van het SCK en NIRAS volgend jaar op haar tafel krijgen. De regering moet dan beslissen of ons land voortgaat met de diepe berging van kernafval. Als de regering een princiepsbeslissing neemt, kan het nog tientallen jaren duren vooraleer men aan de echte opslag begint.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud