Advertentie

Kroes blijft achter radicale ontkoppeling energieconcerns staan

In de Economische en Monetaire Commissie van het Europees Parlement (EP) heeft EU-Commissaris Neelie Kroes, verantwoordelijk voor concurrentiebeleid, harde verwijten naar de Europese energiesector gericht. 'De situatie', aldus Kroes, 'is onhoudbaar en ondergraaft de Europese concurrentiepositie en de veilige energiebevoorrading van het continent'.

(belga) Ook na de Europese Raad en de raad van de energieministers blijft Kroes bij haar standpunt dat er een volledige structurele ontkoppeling (unbundling) van energieproducenten en netwerkexploitatie moet komen. 'De meest efficiënte methode', aldus Kroes, 'om dat doel te bereiken is ontkoppeling van de eigendomsstructuren'. De grote energieconcerns in Duitsland en Frankrijk, die stuk voor stuk volledig geïntegreerde bedrijven zijn, verzetten zich tegen zulke radicale ingreep. Ook de Duitse en Franse regering maakten al herhaaldelijk duidelijk dat soortgelijke maatregel niet op hun goedkeuring kan rekenen.

De kwestie kwam ook op de Europese Raad van regeringsleiders aan bod en de EU-Commissie kreeg de opdracht om concrete voorstellen voor de scheiding van productie en distributie van energie te formuleren. In haar tussenkomst in het EP van dinsdag laat Kroes er weinig twijfel over bestaan dat het debat in de Europese Raad en de standpunten van Duitsland en Frankrijk haar niet van standpunt deden veranderen. De ontkoppeling van de eigendomsstructuren blijft voor haar de meest efficiënte aanpak. Volgens Kroes zullen op deze manier nieuwe investeringen worden aangemoedigd. 'Alle andere ingrepen', zo besluit Kroes, 'hebben bovendien het nadeel dat ze complex en gedetailleerd regelgevend werk vereisen, wat dan weer een zware last voor de ondernemingen betekent'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud