'Lot van Suez niet afhankelijk van fusieproject'

Het lot van Suez is niet afhankelijk van de fusie met Gaz de France, maar we beschouwen dit project als de meest logische manier om meer waarde te creeren voor onze aandeelhouders. Dat liet Gérard Mestrallet, gedelegeerd bestuurder van de Franse nuts- en energiegroep vrijdag verstaan tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van de groep.

Gérard Mestrallet, topman van Suez (foto: bloomberg)

(tijd) - 'Onze eerste taak is een strategie uit te stippelen die ervoor moet zorgen dat Suez van niemand afhankelijk is,' zegt Mestrallet. 'Die 'dynamische stand-alone-positie' willen we blijven behouden. Maar we hebben ook een tweede opdracht, namelijk nieuwe manieren zoeken om meerwaarde te creeren voor onze aandeelhouders. De fusie met Gaz de France, die ongeveer 1 miljard euro aan synergieen moet opleveren, is de meest logische oplossing daarvoor,' vindt Mestrallet.

Suez' jaarlijkse aandeelhoudersvergadering vond plaats aan de vooravond van de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen, nu zondag. Zowel de socialistische presidentskandidate Ségolène Royal als de rechts kandidaat Nicholas Sarkozy hebben in het verleden al bezwaar geuit tegen het politiek erg omstreden energiehuwelijk tussen Suez en GDF.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering kreeg Mestrallet dan ook geregeld de vraag te horen of Suez aan alternatieven dacht als de nieuwe Franse regering de fusie naar de prullenmand verwijst. Een aandeelhouder speculeerde op een eventueel samengaan met de Franse oliegroep Total, maar zo'n project ziet Mestrallet niet zitten. 'We hebben andere activiteiten. Wij produceren geen gas en olie, onze markt is energie leveren aan onze klanten.'

De Franse presidentskandidaat Nicholas Sarkozy suggereerde onlangs dat een fusie tussen Suez en het Algerijnse staatsgasbedrijf misschien een beter alternatief was voor het huwelijk met GDF. Maar die mogelijkheid ziet Mestrallet niet zitten. 'We hebben wel een goede relatie die we nog kunnen versterken door in de toekomst nieuwe akkoorden te sluiten,' aldus de Suez-topman.

Mestrallet wees erop dat een grotere omvang niet het hoofddoel is van de fusieplannen met GDF. 'Het project met GDF heeft vooral zin op industrieel en strategisch vlak,' klinkt het. 'Dat betekent niet dat de nieuwe fusiegroep slechts een bescheiden speler zal zijn. Met een marktkapitalisatie van 410 miljard euro zullen we groter zijn dan groepen als E.ON, Endesa of Enel.'

Over de ruilverhouding tussen de aandelen Suez en GDF, een ander belangrijk onderwerp van discussie onder de aandeelhouders, wordt pas ten vroegste na 1 juli gediscussieerd, liet Mestrallet verder uitschijnen. Vanaf die datum kan de nieuwe Franse regering beslissen of ze akkoord gaat met de privatisering van GDF, noodzakelijk om de fusie tot een goed einde te kunnen brengen. Wordt die privatisering goedgekeurd, dan zal Suez er alles voor doen om een zo evenwichtig mogelijke ruilverhouding tussen de aandelen Suez en Gaz de France uit de brand te slepen.

Hoewel Suez zich profileert als Belgisch-Franse onderneming, maakte Mestrallet vrijdag ook duidelijk dat de groep niet de intentie heeft om haar maatschappelijke zetel te verhuizen naar Brussel. Een beslissing die werd onthaald op applaus van de aanwezige aandeelhouders.

Pieter Suy

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud