'Niet Electrabel maar consument betaalt'

Het bedrag van 250 miljoen euro dat de regering in het kader van de begroting via het kernprovisievennootschap Synatom wil innen, zal vooral betaald worden door de consumenten en niet door de kernenergieproducenten. Dat zegt Groen!-Kamerlid Tinne Van der Straeten zaterdag. Zij spreekt van een begrotingstruc.

(belga) - De ministerraad heeft vrijdag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp dat de inning van 250 miljoen euro regelt ten laste van de producenten van kernenergie. Bedoeling is dat het kernprovisievennootschap Synatom het bedrag doorstort aan de overheid. Het geld wordt gehaald uit het fonds dat werd aangelegd om de ontmanteling van de kerncentrales te financieren.

Groen! leidt daaruit af dat niet Electrabel/Suez, maar wel de consument uiteindelijk betaalt voor de 250 miljoen euro. "De regering haalt het geld immers bij Synatom, de spaarpot voor de nucleaire ontmanteling. Dat fonds wordt vooral gespijsd door de consumenten, eerder dan door de kernenergieproducenten", stelt Groen!-Kamerlid Tinne Van der Straeten. "De regering moet deze truc gebruiken om te verstoppen dat ze de 250 miljoen euro niet heeft", aldus de Groen!-politica.

Volgen Groen! heeft Leterme "tot drie keer toe gewed dat de 250 miljoen zou betaald worden door de kernenergieproducenten". "Gegokt en verloren", stelt Tinne Van der Straeten, "het zijn immers de consumenten en niet de producenten die opdraaien voor de 250 miljoen van Leterme I".

Het argument dat de kernenergieproducenten dat bedrag moeten terugbetalen is volgens Groen! "niet meer dan een handigheidje". "We hebben hier niet te maken met het afromen van onterechte monopoliewinsten van Electrabel. Nochtans zou een echte mottenballentaks die de winsten afroomt jaarlijks 1 miljard kunnen opbrengen", legt Van der Straeten uit.

Dat geld zou Groen! willen inzetten voor investeringen in "energie-efficiëntie om de energiefacturen van de mensen naar beneden te krijgen".

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud