Advertentie

Nieuwe kritiek op BP-top voor ramp in Texas

Organisatorische problemen en een laks veiligheidsbeleid in alle gelederen van de Britse oliereus BP liggen aan de basis van de ramp op BP's Texaanse raffinaderij in 2005. Dat is de conclusie van het onderzoek dat de Amerikaanse overheidsinstelling Chemical Safety Board (CSB) verrichte naar de zaak.

(tijd) Eerder dit jaar had een commissie onder leiding van de Amerikaanse oud-minister Baker het BP-management verantwoordelijk geacht voor de ramp.

Bij de explosie op de BP-raffinaderij in Texas kwamen op 23 maart 2005 15 mensen om het leven en vielen er 180 gewonden. Het was het zwaarste industriƫle ongeluk in de Verenigde Staten sinds 1990. Volgens het CSB is die ramp onder meer te wijten aan de jarenlange kostenbesparingen die BP doorvoerde. Toen de Britse oliereus de site in 1999 overnam van Amoco, besliste het meteen dat de vaste uitgaven er met een kwart omlaag moesten. Hoewel de BP-top in 2002 al waarschuwingen ontving over de veiligheid op de raffinaderij, werd in 2004 beslist dat de kosten nog een kwart lager moesten.

'De combinatie van kostenbesparingen, hogere productie-eisen en het uitblijven van bijkomende investeringen maakten dat de veiligheid op de raffinaderij snel verslechterde,' merkt CSB-voorzitter Carolyn Merritt op in het slotrapport.

De Chemical Safety Board merkt verder op dat er in alle gelederen van de BP-organisatie te weinig aandacht werd besteed aan de veiligheid. 'Uit het onderzoek blijkt dat BP-toplui beslisten op bepaalde kosten te besparen zonder na te gaan welke impact dat zou kunnen hebben op de veiligheid van het bedrijf,' zegt een onderzoeker.

Het CSB-rapport is gebaseerd op gesprekken met 370 getuigen van de ramp, de studie van zo'n 30.000 documenten en een uitgebreide reeks chemische en materiaaltests.

In een mededeling op zijn website zegt BP rekening te zullen houden met het CSB-rapport, al zegt de oliegroep het wel niet eens te zijn met alle bevindingen en conclusies van de organisatie.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud