Advertentie

NIRAS raadpleegt bevolking over kernafval

De tijd is rijp om een definitieve oplossing voor het Belgische kernafval te vinden, vindt de overheidsinstelling NIRAS. Een ondergrondse berging is volgens NIRAS de aangewezen piste. De bevolking krijgt via een consultatie inspraak in het toekomstscenario voor het afval van de kerncentrales.

(tijd) - Het hoogradioactieve afval van de Belgische kerncentrales wordt al jaren bovengronds opgeslagen. Dat was een voorlopige maatregel tot er een meer definitieve oplossing werd gevonden zoals de ondergrondse of zogenaamde geologische berging. 'De wetenschap is voldoende geëvolueerd om een principebeslissing te nemen over een geologische berging', zegt Jean-Paul Minon, de algemeen directeur van NIRAS, de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen.

Maar het is niet aan NIRAS om te beslissen of die weg definitief wordt ingeslagen. 'De maatschappij, dus de bevolking en de regering moet dit beslissen', zegt Minon. 

Daarom organiseert NIRAS en brede consultatieronde. 'Die zal vooral gaan over ethische thema's en waarden zoals de vraag of wij nu alles moeten doen en wat we mogen doorschuiven naar de volgende generaties', zegt Minon.

Het NIRAS zou midden volgend jaar een rapport overmaken aan de regering.  

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud