NMBS eist 25 miljoen terug van Electrabel

©ISOPIX

De NMBS-directie gaat juridische stappen ondernemen om 25 miljoen euro terug te eisen van de energieproducent Electrabel. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad donderdag. Het gaat om geld dat de NMBS te veel betaalde aan Electrabel tussen 2005 en 2008. Dat zegt Groen!-kamerlid Tinne Van der Straeten en het wordt bevestigd op het kabinet van minister van Overheidsbedrijven Steven Vanackere (CD&V).

(belga) - De CREG, die toezicht houdt op de elektriciteits- en gasmarkt in ons land, becijferde in mei vorig jaar dat de Belgische bedrijven tussen 2005 en 2008 meer dan een miljard euro te veel betaalden aan GDF Suez-dochter Electrabel.

Het ging om CO2-uitstootrechten die Electrabel zelf gratis had gekregen, de zogenaamde windfall profits. De NMBS schatte dit op 25 miljoen euro. De spoorwegen zijn voor 85 procent van hun energieverbruik afhankelijk van Electrabel.

Over de studie van de CREG ontstond vorig jaar meteen veel heisa. Minister van Energie Paul Magnette (PS) zei dat de grootverbruikers en Electrabel onderling maar moesten bedenken hoe 'deze fout recht te zetten'. 'Komen ze niet tot overeenstemming, dan zal de regering dwingende maatregelen nemen', zei Magnette toen. De NMBS heeft alvast geen zin meer om het resultaat af te wachten.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud