PetroChina zet volop in op expansie

Het Chinese PetroChina wil het komende decennium minstens 60 miljard dollar uitgeven aan overzeese groei en overnames. PetroChina wil daarmee andere energiegiganten zoals Exxon Mobil en BP naar de kroon steken in de controle over olie- en gasvelden. Met het bedrag evenaart of overstijgt PetroChina de uitgaven van verschillende sectorgenoten.

(tijd) -  'Tien jaar geleden was PetroChina een bedrijf in staatshanden', zei Jiang Jiemin, de voorzitter van de energiereus. 'Nu hebben we het doel om een internationaal geïntegreerd energiebedrijf te worden', aldus de topman 's werelds grootste bedrijf naar marktwaarde.

Hij ontvouwde zijn investeringsplannen tijdens een interview op 25 maart. Tegen 2020 wil PetroChina de helft van zijn olie en gas uit het buitenland halen. Momentaal is dat nog maar een tiende. Over welke landen het gaat, is nog niet bekend.

Vorig jaar spendeerde PetroChina bijna 7 miljard dollar in Canada, Australië en Centraal Azië. Op 23 maart raakte bekend dat Petrochina en de Brits-Nederlandse oliereus Shell het Australische Arrow Energy kopen. Beide bedrijven telden 3,2 miljard dollar neer voor het mijngasbedrijf. PetroChina, met hoofdzetel in Pekinig, krijgt de helft van de productie in handen.

De overnames van Chinese mijn- en energiebedrijven piekten vorig op 32 miljard dollar.

KD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud