Advertentie
Advertentie

Qatar start gasproject van 10 miljard dollar met Shell

In de Golfstaat Qatar is donderdag de eerste steen gelegd van een gasproject, in partnerschap met Royal Dutch Shell, ter waarde van 10 miljard dollar. In de installatie bij Ras Laffan, 80 km ten noorden van Doha, zal aardgas omgezet worden in vloeibare brandstof (GTL).

De eerste fase van het project 'Pearl GTL' zal tegen 2010 klaar zijn. De Britse prins Charles, sinds maandag aanwezig in de regio, en de kroonprins van Qatar, sjeik Tamim ben Hamad, legden de eerste steen van het complex (foto). Het project zal volledig door Royal Dutch Shell gefinancierd worden.

In het kader van dit project zijn, onder meer voor studies en bouw, contracten ter waarde van 10 miljard dollar afgesloten, aldus een gezamenlijk persbericht van de overheidsmaatschappij Qatar Petroleum en de Brits-Nederlandse petroleummaaatschappij Royal Dutch Shell, de nummer twee van de wereld.

De projectopstart komt twee dagen na de bekendmaking van de opgave van een gelijkaardig opzet door Qatar Petroleum en het Amerikaanse ExxonMobil.

Qatar beschikt over de derde grootste gasreserves ter wereld en wil in de toekomst de grootste exporteur van vloeibare brandstof worden. Het 'North Field' beschikt over een bewezen reserve van ruim 25.000 miljard kubieke meter aardgas, of meer dan 15 procent van de wereldreserves.

foto afp

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud